HejaOlika om assistans

- Det här är ytterligare ett nederlag för assistansen. Det säger Thomas Jansson, ordförande för FUB, i en kommentar till att Högsta Förvaltningsdomstolen sagt nej till resning i ett assistansärende som gäller en person i behov av livsuppehållande tillsyn.

Nu sänker Försäkringskassan kraftigt prognosen för den statliga assistansersättningen. Den nya prognosen som kom idag innebär att man räknar med att spara 2,2 miljarder kronor jämfört med det anslag man tilldelats.

De omstridda rapporterna om assistansfusk underkänns nu helt och hållet av forskare på Lunds universitet.
- Det här har inget med vetenskap att göra, utan blir någon slags kollektiv gissningslek, säger Niklas Altermark, doktor i statsvetenskap.

Solidariteten med personer med funktionsnedsättning är alldeles för dålig, anser kooperativet GIL i Göteborg.
Därför lanserar man brädspelet "Vad duktig du är!" för att öka engagemanget hos allmänheten.

ASSISTANSKOLL. Jonas Franksson orkar inte längre. Att ständigt omprövas och gradvis få färre timmar och samtidigt arbeta intressepolitiskt i en tid där assistans bara ses som en kostnad har blivit för mycket. – Till slut går det inte att leva så, det blir för jobbigt.

SYDSVENSKAN. Den 39-årige mannen från Löddeköpinge förlorade rätten till personlig assistans när han hamnade på sjukhus. Familjen ansökte på nytt men fick avslag. Nu anklagar de LSS-handläggaren för att medvetet ha daterat beslutet fel – och därmed omöjliggjort en omprövning.

AFTONBLADET - LEDARE. Nu får regeringen ge upp sin hårda attityd mot människor med funktionsnedsättningar. Den socialdemokratiska kongressen vill se en helt annan politik och det ger hopp till familjer med svårt funktionshindrade barn.

BAROMETERN - DEBATT. År 2016 var ett mörkt år för personer med personlig assistans. Försäkringskassan jobbade hårt med att dra in en rättighetslag för personer med olika behov. Många fick avslag eller minskade timmar eller blev av med alla timmar helt efter många år. Trots att situationen för personen inte har förändrats.

NORRAN - DEBATT. Som förälder till ett barn med en funktionsnedsättning måste man riktigt blotta hela sitt liv ända ner på minutnivå och styrka alla behov och funktionsnedsättningen med alla tänkbara intyg.

SMÅLANDSPOSTEN. Jobbet som personlig assistent åt Marita Johansson är fritt och ger utrymme till både spontana promenader och utflykter. Men det är knappast välbetalt och Eva Runesson för sedan tre år tillbaka en kamp mot en lönepolitik som hon benämner som ”sjukt förnedrande”. Foto: Andreas Blomlöf