10 heta nya appar och fem ”gamla godingar”

Mobiler och surfplattor har kommit till hjälpmedelsvärlden för att stanna. Det senaste halvåret har antalet appar för kognition och kommunikation ökat explosionsartat. Föräldrakraft har sållat bland nyheterna och valt ut tio intressanta appar, allt från enkla timstockar till känslomemory. Vilken blir din favorit?

1. Am I late?
Vardagsrutiner med visuell tid
För Android
Gratis
www.deliriom.com

Trots att det numera finns ganska många appar för bildschema är den nyutvecklade ”Am I Late” unik. Poängen är att man, på en och samma gång, ska kunna se både vad som ska göras härnäst och hur lång tid som finns kvar totalt.

Appen fungerar så att man gör i ordning en rutin genom att välja olika vardagssysslor från en lista. För varje syssla ställer man in ett antal minuter och skriver en rubrik. Det finns färdiga bilder för en del saker, som att klä sig eller äta frukost, och en bild för övrigt.

När man valt sysslor visas hela rutinen som en rund cirkel med olika stora bitar för varje syssla. När man trycker på start räknas tiden fram visuellt och med ljudeffekter. Varje gång en syssla ska vara klar hörs ett kort larm.

Appen har en del mindre bra sidor, till exempel nollställs den om man av misstag går ur den, urvalet bilder är begränsat och den innehåller klickbara annonser. Trots det är både idén och utförandet så bra att den förtjänar att testas.

Am I late? är definitivt min åttaårings nya favorit för att hålla koll på tiden under morgonrutinen. Det är ett bra betyg.

 height=

2. Any.DO
Enkel ”att-göra”-lista
För Android/iOS
Gratis
www.any.do

I Any.DO kan man ha en eller flera listor över saker som ska göras. Så långt inget nytt, det finns massor av appar att skriva listor i. Det som gör Any.DO unik är att den är otroligt enkel att hantera. Appen bygger på intuitiva gester. När man är klar med en uppgift stryker man över den med fingret, så att den markeras som gjord. När man skakar lätt på mobilen försvinner alla färdiga uppgifter. Man kan flytta uppgifter till en annan dag genom att dra med fingret. Efter några minuter med den här appen känner även en ovan mobilanvändare sig som hemma.

Any.DO finns för både Android, iOS och flera andra mobiler och datorer. Man kan synkronisera sina listor mellan olika mobiler och datorer, och man kan också dela en lista med andra. Any.DO har funnits i några år men i och med de senaste uppdateringarna har den blivit mer populär än tidigare. Nu finns nämligen möjlighet att lägga in återkommande uppgifter, påminnelser och en inbyggd planeringsstund.

Planeringsstunden förtjänar ett särskilt omnämnande, eller nästan ett hederspris i tydlighet. Uppgifterna dyker upp en i taget, och genom att trycka på enkla symboler sorterar man dem, markerar som färdig, raderar eller flyttar till en annan dag.

Överhuvudtaget är Any.Do bra för att undvika distraktioner och göra det enklare att fokusera. Det går att ställa in påminnelser och lägga in personer i sina uppgifter. Då visas en kontaktknapp bredvid uppgiften, och när man trycker på den kan man välja mellan att ringa, e-posta eller SMSa personen. Smidigt!

 height=

3. Autismate
Situationsbaserad AKK och mycket mer
För iPad
Pris cirka 1000 kr
Mer information på www.autismate.com

AutisMate är tänkt för barn med autism och är inriktad på att ge visuellt stöd och AKK. Appens utvecklare har en bror med autism, och det märks verkligen. Appen är genomtänkt och nydanande, och trots att den är dyr är den väl värd sitt pris med tanke på hur många funktioner den väver in.

Grunden i AutisMate är foton på olika miljöer och rum. På varje foto kan man sätta märken som visar olika funktioner. Ett foto på kylskåpet kan ha en punkt som visar olika maträtter eller drycker. En bild på vardagsrummet kan ha en knapp på TV-skärmen med filmer att välja på, en videopåminnelse om hur man sätter igång TVn, ett bildschema på vad man ska göra och en direktlänk till en social berättelse om att turas om.

Längst ner på varje sida finns en AKK-knapp. Den leder till en uppsättning talande bilder som byggs samman till meningar.
Man kan enkelt lägga till, ta bort och flytta runt alla olika scheman, foton, bilder och ljudinspelningar. Det finns också möjlighet att importera och exportera foton och miljöer till andra surfplattor, och olika användare kan ha olika inställningar på samma iPad.

AutisMate är ett bra exempel på hur hjälpmedelsappar börjar bli mer komplexa och väver ihop gamla funktioner på nya sätt för att verkligen fungera i vardagen. Appen bådar gott inför framtiden.

 height=

4. Empatico
Roligt känslomemory
För iPad/iPhone/iPod
Gratis
www.empaticus.se

Empatico är ett memory med kort som föreställer olika känslor. Till formen är appen enkel, ett antal kort ligger upp och ner på skärmen. När man vänder upp ett kort säger en röst namnet på känslan som bilden föreställer. Sedan gäller det att hitta ett likadant kort för att få höra en kort förklaring på känslan.

Empatico är både minnesträning, värderingsövningar och träning i att sätta ord på känslor, men det är mest av allt ett väldigt roligt spel.

Förklaringarna är korta och roliga, ibland med oväntade händelser. Det finns många fler känslor än det finns kort i varje spelomgång, och det får både stora och små att vilja spela spelet många gånger. Bilderna är välgjorda, och barnrösten som säger känsloorden är mycket medryckande.

Empatico passar bäst att spela tillsammans, så att man också kan prata om olika känslor, för det inbjuder verkligen till samtal och härmande. Nytt för i år är att man nu kan köpa till olika röster till appen, både på svenska och på engelska och spanska. Vad sägs om gladiatorn Heros röst på olika känslor?

 height=

5. Pratkort
Peka på bilder och hör ordet
För iPad/iPhone/iPod
Pris ca 220 kr (gratis provversion)
www.timagine.se

Pratkort är en svensktillverkad app för den som kommunicerar med enstaka ord i taget. Poängen med pratkort är enkel. När man öppnar appen ser man olika bilder för kategorier av ord, till exempel mat eller leksaker. För att öppna en kategori pekar man på den, och så syns bilderna man lagt in i kategorin. När man pekar på ett kort säger en röst vad kortet föreställer.
Pratkort är en av de mest väldesignade och genomtänkta AKK-apparna på marknaden idag. Pratkort har ett bibliotek med 300 färdiga bilder med tal på svenska och engelska. Man kan också lägga till egna bilder och skapa andra kategorier.
Det går att ändra storlek på alla bilder i appen för att anpassa för den som har svårare med handmotoriken, och ett lösenordslås förhindrar att man ändrar eller tar bort något av misstag. Det enda Pratkort egentligen saknar är möjligheten att bygga meningar.
Hittills har Pratkort bara funnits för iPad, men i och med den senaste uppdateringen fungerar appen nu även på iPhone/iPod och som en gratis provversion. En annan efterlängtad nyhet är att man kan lägga till flera nya kort på en gång. Tillverkaren Timagine undersöker också möjligheten att utveckla en Androidversion.

 height=

6. Sleep As Android
Smart väckarklocka och sömnlogg
För Android
Pris cirka 20 kr (gratis provversion)
sites.google.com/site/urbandroidteam

Sömnloggar och smarta väckarklockor har funnits i flera år, men Sleep as Android förtjänar ett särskilt omnämnande. Det här är appen du startar när du ska sova och lägger bredvid mobilen din kudde. Appen har till uppgift är att väcka dig när du sover som lättast.

Det låter som science fiction men fungerar förvånansvärt bra.

Sömnen går i cykler hela natten, först ner i djupsömn och sedan upp i lättare sömn. För att känna av var du befinner dig i sömncykeln mäter mobilen dina ljud och rörelser, och omvandlar resultatet till en kurva. När du närmar dig tiden du behöver vakna kommer mobilen att räkna ut när du är på väg upp i lätt sömn nästa gång och väcka dig då.

Ett mjukare uppvaknande är bra för de flesta, men särskilt bra för den som sover ovanligt tungt. Eftersom Sleep as Android sparar varje natts sömnkurva som en bild kan man använda den som bildstöd för att prata om hur natten har varit.

Sleep as Android finns som en gratis provversion och i den rykande färska uppdateringen från början av april i år kan du bland annat lyssna på ljuden från de loggade nätterna direkt från sömndiagrammet.

 height=

7. SmartKalender
Kalender med bilder och visuell tid
För Android/iOS
Pris cirka 50 kr
www.smartkalender.se

SmartKalender är en ny svensk bildkalender med ett nydanande gränssnitt. Alla dagar har olika färger och det går att lägga in 40 olika händelseikoner i kalendern. Kalendern har också tidsvisning med lysande punkter på ena sidan och en tidsstapel visar tiden som är kvar av den händelse som är aktuell just nu.

Med de smarta funktionerna ”Planera framåt” och ”Planera bakåt” kan man lägga händelser direkt före eller efter andra händelser utan att behöva räkna ut vilken tid de måste börja eller sluta.

SmartKalender var en av vinnarna i Hjälpmedelsinstitutets apptävling 2012. Då var appen på idéstadiet. Nu finns den för både Android och iOS, och flera uppdateringar är på väg. Den kanske mest efterlängtade, möjlighet att lägga in egna bilder, beräknas komma snart.
 height=

8. Super Duper Storymaker
Skapa bildberättelser snabbt
För iPad
Pris cirka 40 kr (gratis provversion)
www.superduperinc.com

Super Duper StoryMaker är en app för att skapa och återberätta bildberättelser, till exempel sociala serier eller en bilddagbok över saker som hänt. Appen kan också användas för att träna på att känna igen föremål, öva på ord eller på andra sätt.

Med ett stort antal färdiga symboler, bilder, streckgubbar och möjlighet att lägga in foton är den här appen både lätt att arbeta med och full av möjligheter. På varje sida i en berättelse kan du lägga in färdiga bilder, rita fritt, spela in tal och lägga till text. Du kan också ge olika figurer namn, eller  byta ansiktsuttryck eller färg på dem med några tryck.

Din berättelse kan sparas och ändras när appen är inställd på att skapa berättelser. När den är inställd på att berätta kan man rita på varje bild, men ändringarna sparas inte till nästa gång.

Tillverkaren Super Duper har många appar för både Android och iOS, men StoryMaker finns än så länge bara för iPad. Det finns också en provversion där man inte kan spara berättelser men ändå prova appen helt gratis.

9. Tasuc Communication
Korta meningar med dra och släpp
För Android/iPad
Pris cirka 160 kr
apps.tasuc.com/en

Tasuc Communication är en AKK-app som fått oförtjänt liten uppmärksamhet, kanske har den hamnat i skuggan av den populära bildschemaappen Tasuc Schedule från samma utvecklare. Apparna påminner på många sätt om varandra, med samma typ av stilrena bilder och dra och släpp-system.

I Tasuc Communication finns ett antal kategorier och bildkort med tal. Tasuc Communication levereras på engelska, men man kan enkelt ändra eller lägga in nya bilder med eget tal och text. För att prata drar man bilder till en tallåda med fingret. Sedan trycker man på ikonen för att visa meningen man byggt. Genom att trycka på ljud läser appen upp orden.

Att gå mellan olika kategorier är enkelt, man drar helt enkelt korten åt vänster. När korten i en kategori är slut börjar nästa automatiskt.

Det är smidigt, men gör också att appen lämpar sig bäst för den som använder korta meningar. För den som redan använder Tasuc

Schedule är Tasuc Communications en bra AKK-app att börja med.
 height=

10. Visuell timstock
Tydlig och enkel timstock
För Android
Gratis
mini.nu/timstock

Det finns många appar för visuell tid sedan förut, så varför skriva om en timstocksapp? Jo, för att ”Visuell timstock” är föredömligt enkel och tydlig.

Klicka på den grå, runda knappen under lampraden. Välj i listan hur många minuter varje knapp ska symbolisera, från fyra minuter till femton. Tryck på en av de färgade tidsknapparna och tiden börjar räkna ner.

Varje knapp har en egen färg, och lamporna under den använder samma färg. Vartefter tiden blir kortare släcks lamporna en efter en, och att varje knapp har lampor i olika färger gör nedräkningen extra tydlig.

Om jag fick önska skulle jag vilja ha möjlighet att låsa nedräkningen så att den var svårare att avsluta, och möjlighet till längre nedräkning än idag, när en timme är maxtid. Jag skulle också vilja att appen fortsatte räkna även när man går ur den. Utöver det är denna app precis så enkel och rättfram som man kan önska. En oväntad fullträff på ett koncept som redan är välkänt.

 height=