10 tips: Så skyddar du ditt barn mot våld och porr på nätet
Många föräldrar är oroliga för att deras barn ska råka ut för våld, porr och andra obehagliga saker på nätet. Samtidigt är okunskapen stor. Hela 80 procent av föräldrarna känner inte till vad ”grooming” innebär – att vuxna söker sexkontakter med barn via internet.
Siffrorna kommer från en undersökning som Synovate Temo har gjort på uppdrag av Microsoft, som har tagit fram ett dokument med tio tips som föräldrar kan följa för att hjälpa sina barn på nätet. Microsofts undersökning visar att de flesta föräldrar skulle behöva mer stöd och information för att kunna hantera diskussioner med sina barn kring trygghet på nätet.
– Idag är det många föräldrar som upplever att de inte har tillräcklig kunskap om vad barnen gör på internet, säger Eva Pethrus, ansvarig för Livstidsprojektet på Microsoft. På Microsoft försöker vi sprida kunskap till föräldrar och elever genom att vara ute och föreläsa i skolklasser och på föräldramöten om riskerna på nätet.
Nedan finns en sammanställning från Microsoft över ett antal praktiska tips på hur man som förälder kan ge sina barn så stort nöje och nytta med Internet som möjligt. Precis som med all annan barnuppfostran så är inte lösningen förbud, utan istället engagemang. Ibland kanske man som förälder vare sig har tid eller ork till detta, men med nedanstående tips kan vägen till säker surfning bli kortare.
1. Gå igenom tre enkla regler för dina barn.
* Lämna aldrig ut din identitet och ditt lösenord. Du är ditt namn och lösenord på nätet. Om du lämnar ifrån dig det kan någon annan låtsas vara du och skicka mail, chatta eller göra andra saker som du inte kan stå för. Alla andra tror att det är du.
* Lämna aldrig ut ditt riktiga namn, adress eller telefonnummer till okända. Om du inte är bombsäker på vem det är som sitter vid den andra datorn (och du skall inte lite på vad folk säger) skall du aldrig ge ledtrådar till hur man kan nå dig i verkligheten.
* Träffa aldrig någon du chattat med ensam första gången. Ha alltid med dig en kompis, syskon eller förälder när du träffar någon du chattat med för första gången. Alltid.
2. Surfa med dina barn. När du sitter med ditt barn och surfar kan ni tillsammans prata om vad som händer, vilka faror som finns, vad som är roligt och vad man skall undvika. Det är kul att surfa tillsammans.
3. Ha datorn så att alla kan se den (köket, vardagsrummet, hallen). Genom att ha datorn centralt så är det enklare för barnen att fråga ifall någon konstigt inträffar plus att de kanske också funderar över vilka sajter de surfar på.
4. Oroas inte av deras nyfikenhet. Barnen kommer förr eller senare att stöta på både porr, rasism och annat olämpligt material. De kanske till och med aktivt kommer att söka efter bilder och information som kan vara stötande. Överreagera inte, utan ta istället tillfället i akt att prata om innehållet, hjälp barnen att fundera över vad det är, varför det ligger där och vem som ligger bakom. Hjälp dem att bli aktiva källkritiker.
5. Kom överrens om gemensamma regler (tider, typ av sajter man inte skall vara på, språk, bemötande mm) och tala om dem ofta. Sätt upp regler tillsammans med barnen, skriv ner dem och tala sedan ofta om dem. I vissa fall kan man också använda tekniska hjälpmedel för att spärra surfning vissa tider eller stoppa vissa sajter som en bekräftelse på de regler man satt upp tillsammans.
6. Skapa en identitet på de sajter dina barn är på och delta i diskussionerna. Gå in på de sajter där dina barn är aktiva och skapa en egen identitet och se med egna ögon vad det är de gör. Ta del av diskussionerna. Men låtsas inte att du är en av dem, det skall klart framgå av din identitet att du är vuxen.
7. Be ditt barn visa sina favoritsajter. Barnen utbyter sajter sinsemellan och favoritsajterna växlar snabbt. Be ditt barn visa upp sina bästa sajter just nu och surfa tillsammans en stund. Ett perfekt tillfälle för att du skall få ett begrepp om vad som är på gång och ett tillfälle att tala om säkerhet och uppförande på nätet.
8. Rapportera och anmäl olämpligt beteende. Rapportera omedelbart om ditt barn blir utsatt för olämpligt beteende. De allra flesta seriösa sajter har en rapportfunktion i form av en mailadress. Man kan också kontakta polisen, BRIS eller Rädda Barnen.
9. Prata med ditt barn om vad de upplever på Internet. Viktigast av allt är att du och ditt barn ofta talar om nätsurfandet och vad de upplever där. Det skall helst vara lika naturligt att tala om vad som hänt på nätet idag som att tala om vad som hänt i skolan. Gör det till en daglig rutin.
10. Prata med andra föräldrar om Internet och barnens surfande. Reflektera tillsammans med andra vuxna om Internet och barns surfande. Är du erfaren kommer du att hjälpa andra, är du mindre erfaren kommer du att få mycket hjälp.