15 höjdpunkter från Hjultorget 2012

Två dagar fullmatade med cyklar, Segway, bilar, rullstolar och mycket annat blev det när Hjultorget lockade 2750 unika besökare till Kistamässan i norra Stockholm.

Arrangörerna, Personskadeförbundet RTP och RG Aktiv rehabilitering,  hade siktat på ännu fler besökare, men var ändå nöjda med resultatet. Inte minst med tanke på att antalet utställare var hela 110 stycken och utställarytan betydligt större än förra gången.

– Vi har redan bestämt att vi ska anordna nästa Hjultorget i slutet av maj 2014, säger Pelle Kölhed, ordförande för Personskadeförbundet RTP.

Foto på Pelle Kölhed.
Pelle Kölhed tycker att det borde vara enklare att
få en anpassad cykel som hjälpmedel.

Personligen var Pelle Kölhed väldigt glad för att det fanns så många anpassade bilar att provköra på parkeringen utanför entrén till mässan. Andra höjdpunkter som Kölhed lyfte fram var hjälpmedel som Segway och nya cykelmodeller.

– Vi satsar mycket på att få hjälpmedelshanteringen att förstå att cyklar är viktiga komplement till rullstolar. Tyvärr kan det vara mycket svårare att få en anpassad cykel än en elrulle, säger Pelle Kölhed.

Efter Hjultorget kanske det blir enklare. Många cyklar fick bra exponering på mässan och många besökare provade på nya modeller.

– Cykling är en jättetrend så det är hög tid att landstingen förnyar sitt tänkande. Jag hoppas att alla de som har provat på cykling här på Hjultorget har fått nya argument för att begära cykel som hjälpmedel, säger Pelle Kölhed.

Här nedan följer ett svep med bilder och korta texter från mässgolvet. (Vi fyller på med fler bilder och texter efterhand.)

Kändismöte på mässgolvet

Foto på Yasmin Ljungestedt och Lena Nordquist.

Yasmin Ljungestedt lockade besökare till Spinalis monter och signerade mängder av böcker. Bland de som passsade på att köpa ett signerat exemplar fanns Lena Nordquist (till höger på bilden ovan) från Uppsala, känd från TV-serien Mot alla odds.

Boken ”När livet störtdök” handlar om vad som hände när Yasmine vid 15 års ålder råkade ut för en allvarlig olycka och en ljus framtid som dansare krossades. Idag är hon populär föreläsare och bloggare i frågor som handlar om hur det är att leva med ryggmärgsskada. Yasmine arbetar som webbredaktör på Spinalis men har också en egen webbsajt på www.textyasmin.se

Nya boken som kan förändra livet

Foto på Anna-Carin Lagerström.

Anna-Carin Lagerström (bilden ovan) puffade för nya ”Livsstilsboken för dig med rörelsehinder” både på mässgolvet och i uppskattade föreläsningar.

Nya ”Livsstilsboken” väckte stor uppmärksamhet med all nyttig och intressant information om hur man kan förbättra välbefinnandet på många olika sätt.
– Min medförfattare Kerstin Wahman och jag skrev en liknande bok för ett tiotal år sedan men den är slut sedan länge och nu har jag fördjupat och breddat innehållet, berättade Anna-Carin.

Vad är det då som gör boken så bra?
– Den slår hål på myter, som den att man inte kan gå ned i vikt om man inte kan röra på sig. Det är inte sant – det handlar om vad man äter, säger Anna-Carin.

Förutom råd om mat och träning handlar mycket av innehållet om motivation, livsstil, tanketräning, förhållningssätt och värderingar.

Boken riktar sig inte direkt till barn, ellerföräldrar tillbarn med rörelsehinder men Anna-Carin Lagerström har tankar och idéer även om detta.

– När jag själv i slutet av 70-talet jobbade inom habilitering mötte jag sällan barn som var överviktiga, men nu är det tvärtemot mycket vanligt. Övervikt är något man lider av hela livet, så det är jätteviktigt att barnen och föräldrarna tidigt får bra stöd, säger Anna-Carin Lagerström, som är sjukgymnast och hälsopedagog och arbetar på stiftelsen Spinalis och Rehab Station Stockholm när hon inte skriver böcker.

Bil och rullstol överst på önskelistan

Foto på Leif Wernberg

Leif Wernberg (bilden ovan) hade åkt från Uppsala till Hjultorget för att kolla bilanpassningar för sin 23-åriga dotter. Men på önskelistan stod även en ny elektrisk innerullstol och många leverantörer fanns på plats för att demonstrera sina produkter.

En annan högaktuell fråga är boendet. Att hitta lämpligt boende för dottern har nämligen visat sig vara ganska komplicerat, kunde Leif berätta.
– Vi skulle vilja ha mindre lägenhet i någon slags kollektiv lösning. Det planeras ju en del gruppboenden men där blir man av med assistansen eftersom boendet då har egen personal.

Ännu en het fråga för Leif och hans dotter är den senaste assistansutredningen, om bland annat fusk, som skapar stor oro.
– Jag har skrivit ett eget remissyttrande till socialdepartementet, eftersom jag är både assistent och god man för min dotter, vilket utredningen vill förbjuda, berättade Leif Wernberg.

– Jag tycker också att förslaget om oanmälda besök är mycket integritetskränkande. Sätt åt brottlingarna i stället för att slå till mot alla som är berättigade till assistans, uppmanar Leif Wernberg.

Drömmer om en Segway

Foto på Daniel Nygårdh Johnsson.

Daniel Nygårdh Johnsson läser på RH-gymnasiet i Stockholm och han besöker Hjultorget ihop med sin lärare Sonja Edenius. Han tycker inte att det har varit några större problem att hitta lämpliga hjälpmedel.

– Men det vore bra om förskrivarna kunde tipsa mer om hjälpmedel som ligger utanför sortimentet. Allt är så praktiskt hela tiden, det ska vara kul också, därför är det viktigt med fritidshjälpmedel, säger Daniel som är en kille som vågar säga ifrån.

Att veta vad man vill underlättar förstås. Och en Segway med sittfunktion är något som Daniel i framtiden vill få förskriven.

– MC-bead är också tuff, den skulle vara kul att använda, säger Daniel som förstås passade på att prova en sådan på Hjultorget.

Små bilar kan också anpassas

Foto på Skoda med robotarm.

Anpassarna AB hade en nyhet på Hjultorget i år. Det är en bilanpassning för små bilar, exempelvis miljöbilar som Skoda Fabia.

Robotarmen Robo-in lyfter rullstolen i och ur bilen och en av bakdörrarna har bytts ut till en skjutdörr kallad Door-in.

– Den främsta fördelen är att man kan ha den i en mindre bil. Den har även en platsbevararfunktion för passagerare i och med att robotarmen kan ställas i upprätt läge. Anders Olsson, simmaren, använder för övrigt en sådan, säger Henrik Gunnérius på Anpassarna AB.

Ny cykelmodell rullas ut över världen

Foto på cykel.

En nyhet från Trident är cykeln ”Duet junior” med aktivitetssitsen ”squarrel”.

– Den är väldigt lättrampad och lättstyrd. Vi är ensamma i världen med vår lösning med löstagbar sits, säger Peter Johansson från Trident i Ängelholm.

I Region Skåne är Duet junior upphandlad som hjälpmedel och har redan förskrivits till en familj.

Det är inte kört!

Foto på Ingrid Bohlin.

Mobilitetscenter i Göteborg är fortfarande ensamma i världen med sin anpassade körsimulator. Ingrid Bohlin meddelar att det finns plats för fler att testköra i deras anläggnng.

– Om man bor långt bort kan man söka fonder och stipendier för en tids vistelse, säger Ingrid Bohlin.

Vilken kul mässa!

Foto på Emma och Yvonne.

Yvonne Cavka, bosatt i Östhammar och mamma till Emma, tycker att det är kul med Hjultorget:

– Här får man får tips om nya hjälpmedel.

Innowalk från Made for Movement var mor och dotter lite extra nyfikna på den här gången.

En av många nyheter från Permobil

Foto på Midwheeler

Midwheeler är en permobil med sex hjul som har utvecklats så att den nu även klarar trösklar. Den är lättare att svänga med och går lite snabbare än tidigare modeller. Mats Dahlberg på Permobil berättar att man numera också kan få välja färg på kåporna.

Nya anhörigportalen vill ha tips

Foto på Elisabeth Helgöstam.

Vid årsskiftet kör en anhörigportal igång i Järfälla kommun. Elisabeth Helgöstam, som är kontaktperson, berättar att anhörigportalen ska hjälpa till att lotsa rätt till olika sjukvårds- och samhällsinstanser.

– Man ska lätt kunna hitta information om vad det finns för hjälp att få och var. Man ska också ha möjlighet att träffa andra.

Redan nu kan man lämna in förslag på vilken information man vill ha, i en frågelåda på Järfälla kommuns facebooksida eller maila till Elisabeth Helgöstam på elisabeth.helgostam@jarfalla.se.

Plockar upp, fixar tvätten – och hämtar hjälp

Foto på Viveca Söderlund med servicehund.

Föräldrakraft stötte ihop med Viveca Söderlund och hennes servicehund Maler. De deltar i ett statligt projekt som utbildar service- och signalhundar.

– Maler hjälper mig att plocka upp saker från golvet, drar ut tvätt ur tvättmaskinen och om jag skulle falla ihop på gatan hämtar hon hjälp, berättade Viveca.

Vill kunna gå ut med hundarna i skogen

Foto på Madeleine Palmgren.

Madeleine Palmgren är hjälpmedelsanvändare sedan många år. Hon har enbart personliga hjälpmedel och tycker att det oftast har funkat bra med hjälpmedelsförskrivningen, men att det lite beror på vilken handläggare man träffar.

– Man måste vara väl förberedd på att beskriva sitt behov av hjälpmedel innan mötet med förskrivaren. När de märker att man kan lite så kör de inte över en. Jag brukar gå på tips från vänner och googla på nätet. Sedan är mässor jättebra för att få nya idéer, säger Madeleine Palmgren.

Hon tycker att det är synd att förskrivarna inte föreslår nyheter eller uppdateringar av saker utan att det är upp till var och en att hitta själv och föreslå. Hon tar ett exempel om en dörröppnare som inte var inbrottssäker men som när Madeleine Palmgren hörde av sig till förskrivaren, bara behövde en enkel åtgärd.

– De går bara på det billigaste direkt. De tar standard först och berättar inte att det finns annat. Vissa säger att ”det finns bara det här”, när det i själva verket finns jättemycket att välja på. Men det som är dyrast behöver i och för sig inte alltid vara bäst och det som de föreslår är oftast bra.

Foto på terrängpermobilen X850.
X850.

Hennes dröm är att få en terrängpermobil, X850, som komplement till den vanliga elrullstolen.

– Då kan jag gå ut med hundarna i skogen. Modellen finns i hjälpmedelssortimentet men de är restriktiva med att förskriva ytterligare en elrullstol. Men jag ska försöka få det, säger Madeleine.

Stort intresse för Föräldrakraft

Bild från Föräldrakrafts monter.

Många passade på att prata med Föräldrakrafts medarbetare i vår tidnings monter på Hjultorget 2012. Många hade dessutom bra tips och synpunkter att dela med sig av. Och så kunde man få med sig det nästan nya sommarnumret hem.