HFD har avgjort: 16-åring gammal nog för daglig verksamhet

Från vilken ålder har man rätt till daglig verksamhet enligt LSS? Nu har Högsta förvaltningsrätten slagit fast att den som är 16 år är tillräckligt gammal.
Kommunen avslog
Karlstads kommun hade avslagit daglig verksamhet för en 16-åring flicka.
Kommunen motiverade avslaget med att ”en person som är 16 år inte kan betraktas vara i en yrkesverksam ålder, vilket inte heller är förenligt med intentionen med aktuell insats. Hon bedöms inte ha behov av sökt insats.”
Flickan överklagade avslaget och fick rätt, först i förvaltningsrätten och sedan i kammarrätten. Karlstad fortsatte dock att kämpa emot och överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen.
Nu har även Högsta förvaltningsdomstolen gett flickan rätt till daglig verksamhet, i ett prejudicerande beslut. (Mål nr 756-24, den 14 mars 2025.)
Sveriges Radio har intervjuat 16-åringen efter HFD:s beslut.
Vilka åldersgränser gäller för daglig verksamhet enligt LSS?
Högsta förvaltningsdomstolen har tidigare slagit fast att 67 år är den övre gränsen för daglig verksamhet (HFD 2014 ref 41). Det nya beslutet innebär att det nu även finns ett vägledande beslut om undre gräns.
Inför beslutet hade både SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, och Socialstyrelsen lämnat in yttranden till HFD.
SKR framförde att ”mycket talar för att en person som är 16 år inte kan anses vara i yrkesverksam ålder”. Socialstyrelsen framförde motsatt uppfattning.
Hur resonerade Högsta förvaltningsdomstolen?
Domstolen konstaterar att flickan tillhör personkrets 1 inom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, vilket ger henne rätt att ansöka om daglig verksamhet.
I LSS finns ingen definition av vad som avses med begreppet yrkesverksam ålder, konstaterar HFD vidare.
För de flesta ungdomar upphör skolplikten när de är i 16-årsåldern. Ungdomar omfattas från och med 16 års ålder av regler om arbetsmarknadspolitiska åtgärder om jobbgaranti för ungdomar. En person som är över 16 år och som har fullgjort skolplikten får dessutom utföra normalt riskfritt arbete enligt arbetsmiljölagen. Detta innebär att ungdomar som fyllt 16 år och inte går i skolan förväntas förvärvsarbeta eller på annat sätt utveckla sina möjligheter att få ett förvärvsarbete.
HFD:s slutsats är att en 16-åring som fullgjort skolplikten mycket väl kan delta i daglig verksamhet, och att det är i linje med insatsen övergripande mål att utveckla personens möjlighet till arbete.
Vill komma hemifrån och ut i samhället
16-åringen hade framfört att hon var utskriven ur skolan i samråd med rektor, varför hon uppfyller kriterierna för daglig verksamhet. Ungdomar har skolplikt, men man går ut grundskolan när man är 15 eller 16 år. Gymnasieskolan är inte obligatorisk.
Vidare framförde 16-åringen, och vårdnadshavare, att kommunens handläggare inte hade utrett hennes behov eller situation:
”Hon vill själv ha en daglig verksamhet då hon inte kan tillgodoräkna sig skolan och dess mål. Daglig verksamhet skulle bidra till hennes personliga utveckling och vara en dörröppnare för henne ut i samhället. Hon ska genom lagen tillförsäkras goda levnadsvillkor, vilket inte är att sitta hemma under dagarna med en önskan att få komma ut utanför hemmet och få en meningsfull vardag.”
Kommunen argumenterade i förvaltningsrätten att ”det måste vara synnerligen olämpligt att en person, som definitionsmässigt är ett barn, deltar i en verksamhet som är avsedd för vuxna personer och således förväntas interagera med enbart vuxna personer.”
LÄS ÄVEN:
LSS-skolan om daglig verksamhet enligt LSS

Text av Valter Bengtsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.