20 000 barn får lugnande mediciner

Publicerat av
Sara Bengtsson
Dela

Försäljningen av lugnande medel till barn och ungdomar har på fem år tredubblats. Det visar statistik från Apoteket.

Den vanligaste formen av lugnande medel som skrivs ut är hormonet melatonin, som säljs receptfritt eller som kosttillskott i större delen av världen. I Sverige krävs en särskild licens från Läkemedelsverket för att få skriva ut det. Försäljningen av lugnande medel till barn och ungdomar har på fem år tredubblats. Det visar statistik från Apoteket. Den vanligaste formen av lugnande medel som skrivs ut är hormonet melatonin, som säljs receptfritt eller som kosttillskott i större delen av världen. I Sverige krävs en särskild licens från Läkemedelsverket för att få skriva ut det.
   
– Den anledning som troligtvis bidragit mest till den drastiska ökningen är den ökande diagnostiseringen av barn med neuropsykiatriska funktionshinder som till exempel adhd, säger Nils Feltelius, docent vid Läkemedelsverket.

Man planerar nu att dra igång en undersökning för att belysa orsakerna till ökningen. År 2000 sålde Apoteket 6 429 förpackningar till barn och ungdomar upp till 19 år, 2005 var siffran uppe i 19 561 förpackningar, rapporterar Lilla Aktuellt.

Annons

Även Apoteket håller med om att den stora ökningen förklaras med fler utskrivningar av hormonet melatonin.

– De står för över hälften av ökningen, säger Karolina Antonov, chef för Apotekets statistikenhet, till TT.

Nils Feltelius anser inte att man, ur ett säkerhetsperspektiv, behöver oroa sig för ökningen. Han menar att det finns risker med alla läkemedel, men att man sett få bieffekter hos barn och unga som använt preparatet. Men eftersom långtidseffekter är mindre väl kända bör långa behandlingsperioder undvikas.
Hormonet melatonin produceras i tallkottkörteln i hjärnan som har en viktig roll när kroppen ställer om sig till ljus och mörker. Vid mörker ökar mängden melatonin i hjärnan. Hormonet ges ofta till blinda personer som har svårt att själva reglera dygnsrytmen.

Annons

I takt med de nya diagnoserna för barn med neuropsykiatriska funktionshinder, har man upptäckt hormonet melatonins betydelse. Många barn med till exempel adhd har sömnproblem och om man tillsätter melatonin får de enklare att sova om nätterna.

 

Artikeln publicerades 2006-11-24

Publicerat av
Sara Bengtsson