Försäkringskassan missar 30 000 som har rätt till bostadstillägg

Mer än 30 000 personer med sjuk- eller aktivitetsersättning går fortfarande miste om bostadstillägg trots att problemet varit väl känt i många år.

LÄS MER: Tiotusentals ekonomiskt utsatta missar att söka bostadstillägg

Kan lyfta 10 000 över fattigdomsgränsen

Nya siffror från Försäkringskassan visar att nästan 10 000 personer skulle lyftas över gränsen för låg ekonomisk standard om de fick det bostadstillägg de har rätt till.

Försäkringskassan skriver i årsredovisningen för 2022 att ”drygt en femtedel av de som förmodligen har rätt till bostadstillägg inte har ansökt om förmånen”.

Myndigheten rapporterar också att man genomfört olika åtgärder för att fler berättigad ska få del av bostadstillägget, en förmån som kan ge en ensamstående person upp till 6550 kronor per månad.

Under början av 2023 ska Försäkringskassan börja använda en automatiskt urvalsprofil för att söka fram personer med sjuk- och aktivitetsersättning och som kan ha rätt till bostadstillägg.

Många klarar inte att själva ansöka om bostadstillägg

Ett problem har varit att många personer fått avslag – trots att de varit berättigade till bostadstillägg. Detta förklarar Försäkringskassan med att många klarade av att på egen hand lämna in all information som myndigheten behöver för att bevilja bostadstillägg.

Under 2021 och 2022 har Försäkringskassan gjort egna granskningar av avslagsbeslut, för att hjälpa de sökande att lämna in rätt information. Detta ska ha förbättrat situationen.

Hur länge dröjer det innan Försäkringskassan rättar till problemet?

Men det krävs mycket mer av Försäkringskassan för att ”underutnyttjandet” av bostadstillägget ska rättas till.

Under 2023 får man tillgång till ett nytt it-stöd som väntas förbättra handläggningen.

Det återstår att se om målsättningen – att fler ekonomiskt utsatta ska få bostadstillägg utbetalt –  kommer att förverkligas, och hur länge det dröjer.

LÄS ÄVEN: Allt om sjuk- och aktivitetsersättning 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *