8 minuter om huvudförslagen i Stärkt rätt till assistans

Nu finns en 8 minuter lång videofilm som lyfter fram de viktigaste delarna i Fredrik Malmbergs utredning ”Stärkt rätt till personlig assistans”, SOU 2021:37. Här får vi även socialminister Lena Hallengrens kommentarer till utredningen, samt svar på frågor från HejaOlika.

Se filmen ”Stärkt rätt till personlig assistans — förslagen i korthet 26 maj 2021”

Nyheterna från presskonferensen i korthet

Filmen är en redigerad och nedkortad version av inspelningen av regeringens presskonferens den 26 maj 2021.

”Både regeringen och samarbetspartierna är måna om att stärka den personliga assistansen”, säger Lena Hallengren som även hänvisar till stoppade omprövningar och lagändring för andningshjälp och sondmatning.

Men inget nytt om ”minutjakten”

HejaOlika frågade Lena Hallengren om vilka planer regeringen har för de problem som inte tas upp i utredningen, till exempel den så kallade minutjakten, en fråga som Liberalerna lovat driva ”ända in i kaklet”.

”Det finns inget specifikt arbete som är pågående på det området”, var Lena Hallengrens besked.

”Utredningen har gjort ett väldigt bra arbete”

Socialministern fick också frågan om vilka förslag i utredningen som hon vill stödja redan nu.

Föräldraansvar, tillsyn och egenvård är områden som vi har sett som angelägna, och nu får de gå på remiss så att vi får in alla tänkbara synpunkter. Utredningen har gjort ett väldigt bra arbete, men det är inte min sak att just nu uttala mig om detaljerna i den. Men vi hade inte tillsatt utredningen om vi inte hade tyckt att den var angelägen.”

Vet inte hur Försäkringskassan tänker om GPS-övervakning

Lena Hallengren ombads också att kommentera uppgifterna om att Försäkringskassan planerar att föreslå elektronisk GPS-övervakning av assistansberättigade och assistenter.

”Jag kan inte säga att jag kan hur Försäkringskassan tänker och vilka planera det är, så jag kan inte ge så mycket kommentarer tyvärr. Vi kanske kan återkomma om vi får mer kunskap om det,” svarade socialministern.

Alla artiklar om utredningen SOU 2021:37 ”Stärkt rätt till personlig assistans – Ökad rättssäkerhet för barn, fler grundläggande behov och tryggare sjukvårdande insatser”.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *