9 ställen där du kan hitta ungdomarna

Publicerat av
Sara Bengtsson
Dela

Lunarstorm
Lunarstorm är en av de mest välbesökta digitala mötesplatserna som finns i Sverige för ungdomar. Lunar­storm har ingen direkt inriktning, utan vill vara en mötesplats öppen för alla ungdomar. Idag är drygt 1,1 miljoner människor medlemmar på communityn och medelåldern är 18 år. Com­munityn har medlemmar från cirka tolv år och uppåt.
Lunarstorm ligger långt fram och utnyttjar den nya tekniken för att utveckla sina funktioner. Man har även många samarbetspartners och har tillsammans med Friends arbetat för att motverka den så kallade ”e-mobbningen”.
2006 blev Lunarstorm utsedd till Sveriges bästa ungdomscommunity av tidningen Internetworld med motiveringen att ”Lunarstorm är inte bara Sveriges bästa community, det är också den mest nyskapande”. Lunarstorms satsning på att ungdomarna ska kunna ladda ner musik och lägga upp videofilmer gillar tidningen starkt.
Men se upp! Alla fina finesser på Lu­narstorm är inte öppna för alla. Den som vill ta del av allt på hemsidan får uppgradera sig till ”pro” och betala 35 kronor per månad.
www.lunarstorm.se

Habbo
Habbo Hotel är ett virtuellt hotell, som fungerar som en community. Varje medlem som registrerar sig får en egen figur, en habbo, som man sedan kan gå runt med i hotellet. Ålders­gränsen på Habbo är 13 år och man riktar sig till ungdomar i åldern 13 till 16 år.
Genom att ha skapat ett eget hotell för sina medlemmar har Habbo ett unikt koncept jämfört med andra communities. Vid registrering skapar man sin egen habbo-figur som man sedan vandrar runt med i hotellet och chattar och umgås med. Man kan även skaffa husdjur till sin habbo. Hotellfunktionen och möjligheten till att spela spel gör att det känns som att man spelar ett dataspel samtidigt som man använder communityn.
www.habbo.se

Playahead
Har du hört någon prata om ”PA”? Då pratade den kryptiska människan om communityn Playa­head.
– Eller ”PEA”, som de riktiga fjortisarna skriver, berättar en tonåring.
Playahead är tillsammans med Lunarstorm en av de ledande digitala mötesplatserna i Sverige med cirka en miljon medlemmar. Precis som Lunarstorm är Playahead en allmän community öppen för alla. Den startades 1998 av tre ungdomar i Helsingborg och har sedan dess växt till sig till en välutvecklad community.
Playahead listas också på Internet­worlds lista över ”bästa communities 2006” – som nummer tre. Tidningen menar att Playahead är ”oslagbar i coolhet – här syns, hörs, flörtar och spanar Sveriges läckraste tonåringar”.
En rolig och speciell funktions communityn satsat på är att medlemmarnas bloggar (eller ”dagböcker”, för er som missat modeordet ”blogg”) även går att läsa om man inte är medlem på communityn.
www.playahead.se

Annons

Hamsterpaj.net
Communityn Hamsterpaj.net dök upp för drygt tre år sedan och tävlar idag med de stora digitala mötesplatserna. Med 270 000 medlemmar och den tredje mest besökta communityn har Hamsterpaj.net blivit populärt bland ungdomar.
Sajten vänder sig till ungdomar i åldern 13 till 18 år och erbjuder flashfilmer, onlinespel, nedladdningsbara spel och filmklipp. Enligt informationen fokuserar man på just dessa funktioner, men är samtidigt en community för alla ungdomar.
www.hamsterpaj.net

Helgon
”Fjortisplejs!”, utropade hela Sveriges alternativa ungdomskör om Lunarstorm och vände sig till Helgon. Communityn har som mål att samla Sveriges ungdomar med alternativ kläd- och musikstil. Exempel på  dessa stilar är synthare, gothare, hårdrockare och punkare.
På grund av den nischade stilen på medlemmarna vänder man sig till personer i åldrarna 16 till 40 år. Här finns diskussionsforum för alla möjliga sorters alternativa stilar och musikgenrer. Men trots detta drar Helgon ungdomar utan alternativa stilar och fungerar precis likadant som communitysystrarna Lunarstorm och Playahead.
Helgon ska vara en aning mer användarvänligt för gravt synskadade personer och de datorhjälpmedel som ska tyda texten på communityn. Har din ungdom problem med andra communityn, kan Helgon vara något att prova på.
www.helgon.net

Whoa
När Sveriges alternativa kids drog till Helgon letade sig hiphoparna till Sveriges största community med inriktning på hiphop, enligt de själva. Målet är att vara en community som skapar en enkel och skön atmosfär.
Whoa har drygt 60 000 medlemmar och fokuserar mest på bra diskussionsforum. Hit kan man komma och diskutera om bland annat hiphop, reggea och soul och helt vanliga ämnen som datorer, politik och sport.
www.whoa.nu

Annons

BC Manga
BC Manga är bokförlaget Bonnier Carlsen manga-community för barn och ungdomar. Manga­intresse­rade barn och ungdomar möts, diskuterar manga och skapar egna klubbar inom communityn. Men här talas det inte bara om manga, BC Manga fungerar precis som andra communities och barnen möts på samma sätt som på andra ställen.
www.bcmanga.se

Djur.nu
2003 kom två tioåriga tjejer på en idé. De ville starta en sida för djurälskare! Deras pappa hjälpte dem att starta igång en community, som han idag sköter i sin enskilda firma. Djur.nu är inte en community i bemärkelsen att man pratar och träffar nya vänner. Istället skaffar man sig djur, är med i tävlingar, samtalar om djur och säljer sina djur till andra. Hela konceptet snurrar alltså runt de unga medlemmarnas stora intresse – djur.
Varje medlem får ett eget hem och sedan kan man skaffa sig katter, hundar, marssvin och alla möjliga söta digitala filurer.

Kolla även in Neopets, som är en lite mer utvecklad djurälskar-community för ungdomar. Enda kruxet är att den är på engelska. Men det är ju en bra övning för språkkunskaperna.
www.djur.nu
www.neopets.com

Annons

Playdo
Playdo är precis som Habbo uppbyggt som en liten värld där man skapar sin egen figur. Hos Playdo bor man i en stad (jämfört med Habbo, där man bor på ett hotell) och umgås med de andra invånarna. Playdo har specialiserat sig på att vara internationella och hela sajten går att få på engelska. I sin egen informationstext skryter de om att de är en mötesplats som vänder sig till ungdomar i över 150 länder.
Samtidigt som man spelar och går runt i den digitala världen kan man chatta med alla andra figurer och det finns en mängd funktioner för att umgås.
www.playdo.com

Artikeln publicerades 2007-04-01

Publicerat av
Sara Bengtsson