97 procent av riksdagen stödde ny lag mot bristande tillgänglighet
97 procent av riksdagens ledamöter tyckte att brister i tillgänglighet ska förbjudas i den nya diskrimineringslagen. Så var det före valet. Nu tänker Handikappförbunden påminna landets politiker om löftet de gav i en enkät hösten 2006.
Ingemar Färm, ordförande för HSO Handikappförbunden, är mäkta irriterad över att regeringen har föreslagit att den nya diskrimineringslagen inte ska omfatta bristande tillgänglighet.
– Det förvånar mig att det är just folkpartiet som går i spetsen för detta, trots att man tidigare varit tydlig förespråkare för att bristande tillgänglighet ska ingå i lagen, säger Ingemar Färm till Föräldrakraft.
{loadposition incontent}
– Vår ambition nu är att få fram ett nytt tydligt löfte från politikerna om att diskriminerings-
utredningens förslag ska genomföras. Det enda regeringen hittills har sagt är att man ska återkomma i frågan och det är noll värt, säger Ingemar Färm.
Frågan är vad ett löfte är värt. När Handikappförbunden strax före valet 2006 frågade riksdagsledamöterna om de stödjer utredningsförslaget om att bristande tillgänglighet ska vara straffbar svarade 97 procent av de som deltog ”JA”.
Långtifrån alla politiker deltog i enkäten. Bäst på att svara var kristdemokraterna som deltog till 70 procent. Sämst var moderaterna som lämnade ett luddigt gruppsvar.
Handikappförbunden gladde sig åt resultatet och kallade till pressmöte under rubriken ”Dags att korka upp champanjen”.
Men när regeringen i början av 2008 presenterade förslaget till ny diskrimineringslag var bristande tillgänglighet borttaget.
– Ett svek från alla de politiker som före valet sa att detta var en viktig fråga, säger Ingemar Färm. När det bränner till viner partipiskan.
Under nästa vecka kommer Handikappförbunden att ta ställning till hur man ska gå vidare i kampen.
Kommer ni att kontakta alla riksdagsledamöter som före valet lovade stödja diskrimineringsutredningens förslag?
– Ja på ett eller annat sätt hoppas vi kunna göra det. Det är vår ambition att vi ska tvinga alla att förklara sig, säger Ingemar Färm.