Albin fick sitta och titta på – nu är han själv idrottsledare
Det bästa med idrotten är gemenskapen och att man får tackla motgångar gemensamt – och tillsammans glädjas åt segrarna. Så förklarar Albin Svensson varför han älskar idrott.
Han brinner för att fler ska få chansen att delta och föreläser om detta, bland annat på Hjultorget i maj.
Idrott har alltid varit Albins stora intresse, men där han växte upp fanns inte möjlighet att idrotta för den som satt i rullstol.
Idag är han aktiv idrottare och spelar handboll i både IFK Kristianstad och Svenska Handbollsförbundets Team Sweden.
Han har utbildats som idrottsledare på Furuboda KompetensCenter där han nu också har sin anställning. Främsta uppdraget är att öka kunskapen om idrott och funktionsnedsättning.
När Albin är ute och föreläser handlar det om hans resa från att sitta bredvid och titta på till att själv bli ledare och förebild för andra.
Vad avgjorde att du blev idrottare?
– När jag var ung så fick jag kontakt med barn- och ungdomshabiliteringen och en kille som körde en grupp som kallades ”Rulle på stan”. Det gick ut på att man ska bli bättre på att kunna använda sin rullstol i vardagssituationer. Man blev även introducerad till olika parasporter. Jag testade jag alla möjliga idrotter innan jag fann min idrott, som först blev innebandy som jag tränade i sju år. Jag var med i skolans lag när jag gick på Riksgymnasiet i Kristianstad och även i en annan förening utanför skolan. För tre år sedan blev det rullstolshandboll för hela slanten.
– Kontakten med barn och ungdomshabilitering var min första väg till idrotten fast jag inte riktigt tänkte på det just då.
Vad är det bästa med att idrotta för dig?
– Gemenskapen, att få tillhöra ett lag och allt vad det innebär. När man tacklar motgångar tillsammans och man får glädjas åt vinsterna tillsammans. Det är också roligt att se utveckling hos personer i laget, när man gör framsteg både som lag och som individuell spelare.
Hur trivs du med att föreläsa om idrott?
– Jag brinner för att ge personer med och utan funktionsnedsättningar en inblick i allt vad idrotten innebär. Att man ska våga testa på innan man ”bojkottar”. Idrott är inte bara att göra flest mål eller en bra passning eller räddning. Det handlar om så mycket mer. Många har idrotten som en träffpunkt.
– Man kanske har svårt att komma in på arbetsmarknaden eller skaffa sig en annan meningsfull vardaglig sysselsättning och då kan idrotten var perfekt. Här får man kompisar, känna framgång och utveckling som man kanske inte får chansen till annars om man inte har någon meningsfull sysselsättning på dagarna.
Dina viktigaste råd till unga med funktionsnedsättningar som vill börja idrotta?
– Hitta en aktivitet som passar en själv. Även om jag tycker att de ska vara idrott, så är många andra typer av sysselsättning lika bra. Att få känna en tillhörighet till nånting. Att få träffa andra i samma situation.
– Idrotten är så mycket mer än det som händer innan för linjerna. Så mitt tips är testa sig fram, testa många olika idrotter för att komma fram till vad som passar en själv.