Allergiska barn hindras varje dag

Publicerat av
Redaktionen
Dela

Mer än 60 procent av barn med pälsdjursallergi väljer bort att hälsa på och sova över hos kompisar som har husdjur. En ny undersökning från Karolinska institutet visar att barn med pälsdjursallergi har sämre livskvalitet än man tidigare trott.
   
40-50 procent av det svenska folket har husdjur och nu har man upptäckt att stora halter av de allergiframkallande ämnena allergener även finns i hem utan husdjur och på stora varuhus.

– De flesta husdjursägarna finns i storstäderna och barn som bor i tätbebyggda områden tvingas dagligen till begränsningar. Kanske måste vi börja fundera över hur vi kan ta bättre hänsyn till allergikerna, säger Ann-Charlotte Egmar, författaren till doktorsavhandlingen ”Katten också!” och doktorand vid institutet för miljömedicin, enheten för miljömedicinsk epidemiologi.

Föräldrar till 400 friska respektive allergiska barn fick svara på frågor om barnens hälsa och välbefinnande. Det visade att pälsdjursallergiska barn och främst de som har andra allergier också orkar mindre och är tvungna att begränsa sig socialt på grund av sin allergi.

Djurhår finns överallt
I studien har Ann-Charlotte Egmar också mätt halterna av allergener i hem med och utan pälsdjur och på sängavdelningarna på sex stora möbelvaruhus. Man mätte halterna hos familjer i ett radhusområde norr om Stockholm.

Resultatet var förvånande – man upptäckte att även i husen utan husdjur fanns allergener från djur. I möbelvaruhusen upptäckte man att sängarna i princip kommer upp i samma halter som hemma hos familjer med husdjur, trots att varuhusen är husdjursfria zoner.

Ann-Charlotte Egmar tror att en av orsakerna till att barn och unga med pälsdjursallergi känner sig så utsatta idag är att vi släppt in katterna och hundarna i våra hem mer än tidigare.

– Förr levde katterna och hundarna utomhus eller i ladugårdarna. Idag har vi dem tätt inpå, ibland även i våra sängar. Därför har pälsdjursallergierna blivit ett ”året-runt”-tillstånd, säger Ann-Charlotte Egmar till Astma- och allergiförbundets bilaga Allergier i Svenska Dagbladet.

Här kan du läsa mer om avhandlingen ”Katten också!”: http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=933&a=2680&cid=940&l=sv

Astma- och allergiförbundets hemsida: www.astmaoallergiforbundet.se

Artikeln publicerades 2006-09-27

Publicerat av
Redaktionen
Nyckelord: Fritid