Anna gillar att ha mycket att göra på jobbet

Anna Ekberg är 29 år och går på Tantolundens dagliga verksamhet som är belägen på Södermalm i Stockholm. Verksamheten riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Här finns en köksgrupp som lagar mat, en upplevelsegrupp, en månadsboksgrupp som tillverkar almanackor, och en pappersgrupp.

Utöver det har man också cirklar och tvärgrupper inom färg och form, musik, teater, dans och samhälle.

Musik– och teatercirkeln tycker Anna är allra roligast och hon beskriver att hon därigenom fått ett mycket bättre självförtroende.

– Jag älskar musiken och samspelet man har, och jag tycker om alla som går här, säger hon med ett leende.

Längs med väggarna i korridoren hänger olika hantverkskreationer i form av teckningar, skyltar, tygtavlor och färgglada pappersark. En av pelarna precis utanför pappersrummet, pryds från golv till tak av virkade girlanger.

Arbetsterapeut Karna berättar att verksamheten funnits länge, ända sedan 1974, men att den genom åren bytt namn och flyttat runt en del.

Ursprungligen hette det Karlbergs dagcenter och Karl Grünewald var med om att starta upp. Då på 70-talet fanns verksamheten i samma hus som Norrmalms korvfabrik.

– Vissa dagar luktade det korv så att lokalerna fick stängas, säger Karna.

Våren 1984 flyttade man till Södermalm och bytte namn till Zinkensdamms dagcenter. 2011 delades verksamheten och det var då som Tantolundens dagliga verksamhet kom till.

Två av de 19 deltagarna har varit med ända sedan starten och i ett nummer av verksamhetens egna nyhetsblad Tantonytt har de delat med sig av minnen från den tiden:

”Det fanns en vävgrupp och två förpackningsgrupper. Ena förpackningsgruppen jobbade med att packa melittapåsar och den andra gruppen packade hundkex.”

Anna har även en egen läshörna, eftersom böcker är ett av hennes stora intressen.

– Jag medverkar i Tantonytt med ’Annas lästips’, berättar hon.

För något år sedan gjorde hon praktik på Karlbergs slott.

– Jag jobbade i köket, städade och tvättade. Man får uppleva något annat i och med praktiken och det är bra. Men det får inte vara för långa raster, jag gillar att ha saker att göra.

Drömpraktikplatsen, säger hon, vore att vara på Skansen och fotografera djur.

När det kommer till ersättningen för de genomförda timmarna på den dagliga verksamheten, får Anna ungefär 40 kronor per dag, även kallat habiliteringsersättning. Ersättningen infördes ursprungligen redan år 1968 i form av en rekommendation av Landstings­för­bundet.  

Idag är detta något som ska uppmuntra personer med funktionsnedsättningar att delta i daglig verksamhet enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.


Foto: Linnea Bengtsson.

Många kommuner betalar dock inte habiliteringsersättning, vilket Anna tycker är dumt.

Av landets 290 kommuner har 37 stycken ingen ersättning alls till de som arbetar på daglig verksamhet.

– Vakna politiker, det finns mer jobb för er att göra i den här frågan, säger hon med eftertryck.

Hur stor ersättningen bör vara har hon däremot ingen bestämd åsikt om.

– Jag gillar det man gör här och då spelar det ingen roll hur stor inkomsten är.

Däremot skulle jag vilja att det istället för pension och habiliteringsersättning hette lön, precis som för alla andra, och att den betalades ut den 25:e i månaden istället för den 19:e. Det låter ju som att man är pensionerad ungefär och det känns lite konstigt.

På frågan vad hon skulle göra om habiliteringsersättningen höjdes, svarar hon att hon då skulle kunna spara pengar till att köpa tv-spel och åka på en båtkryssning.

– Jag skulle vilja bo i en svit på Birka Paradise, eller åka utomlands med familjen. Att slippa oroa mig för pengar vore väldigt skönt, säger Anna Ekberg.