Annika Jyrwall Åkerberg tar plats i nya MR-institutet
Idag jublar funktionsrättsrörelsen över att regeringen utsett Annika Jyrwall Åkerberg till styrelsen för det nya oberoende institutet för mänskliga rättigheter.
”Ser fram emot möjligheterna”
– Jag är så stolt, glad och tacksam för förtroendet. Ser verkligen fram emot att få påbörja uppdraget, och möjligheterna som kommer med det, skriver Annika Jyrwall Åkerberg på sociala medier.
Annika Jyrwall Åkerberg är människorättsjurist, författare, konsult och projektledare och har bland annat arbetat med Civil Rights Defenders. Hon har fått Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter, har arbetat för Barnrättskommittén i Geneve och även deltagit i framtagandet av funktionsrättskonventionen.
Inte tillräckligt oberoende?
Ett oberoende institut har länge efterlyst av bland annat Funktionsrätt Sverige. Ordförande Elisabeth Wallenius säger idag att hon gläds över nyheten, men är också kritisk till bristande resurser:
– Institutet har inte de resurser, mandat och oberoende som vi hade önskat, men det är ändå ett stort steg framåt. Jag hoppas att den nya styrelsen blir en blåslampa för att stärka arbetet med mänskliga rättigheter i Sverige. Det behövs, säger Elisabeth Wallenius.
MR-institutet startar 1 januari 2022
Institutet för mänskliga rättigheter påbörjar sin verksamhet den 1 januari 2022 och får sitt kontor i Lund.
Hela styrelsen får följande ledamöter:
Annika Jyrwall Åkerberg, senior legal adviser
Elisabeth Rynning, docent och f.d. chefsJO
Leif Ljungholm, advokat
Negin Tagavi, biträdande VD
Niklas Martti, internationell projektledare
Pål Wrange, professor i folkrätt
Titti Mattsson, professor i offentlig rätt
Ska anställa chef för institutet
Nu ska styrelsen inom sig utse en ordförande och en vice ordförande. Styrelsen ska leda institutet och även anställa en chef för institutet.
MR-institutet ska bland annat granska och rapportera om hur Sverige respekterar de mänskliga rättigheterna. Institutet ska arbeta självständigt och lämna förslag till regeringen om åtgärder för att säkerställa rättigheterna. Däremot ska institutet inte pröva enskilda klagomål.
LÄS ÄVEN: MR-institutet kan stoppa försämringar inom LSS