Äntligen är William hemma hos mamma och pappa igen
William, åtta månader, är återförenad med sina föräldrar sedan tre månader. Många personer runt om i Sverige upprördes när det blev känt att Värnamo kommun fråntagit ett ungt par deras nyfödde son på grund av att mamman har epilepsi.
Tack vare omfattande protester från sjukhuspersonal bland annat kvinnans barnmorska, neurolog, överläkaren på gynekologkliniken i Värnamo samt Epilepsiföreningen i Jönköpings län lyckades paret i kammarrätten få tillbaka sitt barn.
När domen kom den 26 maj åkte föräldrarna Ngoc Hue Diep och Duc Thai Pham direkt och hämtade hem sin son. Då hade lille William varit placerad i familjehem i drygt två månader.
– Socialtjänsten tyckte att vår son William skulle slussas långsamt hemåt, men vi ville ha hem honom direkt, säger pappa Thai på bruten svenska. När de tog William ifrån oss var det ju inte fråga om någon långsam utslussning. Då blev han direkt placerad i en helt främmande familj.
– Vi har i alla fall träffat vår son ett par gånger i veckan under tiden han varit familjehemsplacerad, så han kände sig trygg med oss.
Behövde hjälp fyra timmar
{loadposition incontent}William har mest knutit an till sin pappa. Det var främst han som fick ta hand om William de tre första månaderna då hela familjen var placerad på ett utredningshem i Alvesta. Ett omedelbart omhändertagande enligt LVU togs redan på BB, efter det att paret bett socialtjänsten om hjälp med att ta hand om barnet främst under de fyra timmar per dag som pappan gick på svenskundervisning.
Mamma Hue klarade inte av att ta hand om barnet själv eftersom hon hade svår epilepsi med dagliga anfall. Hue och Thai gick efter stor tvekan med på att åka till utredningshemmet under tio veckor eftersom de trodde att de skulle få hjälp och stöd med att ta hand om sitt barn när de som förstagångsföräldrar kände sig osäkra.
Tackar alla som stöttat
Men när personalen bara tittade på dem och aldrig gav dem några råd blev de ännu mer osäkra. Det var också många språkliga och kulturella missförstånd. Tolk fanns bara med vid fyra tillfällen under hela utredningstiden.
– Jag läste svenska tidigare, men har varit tvungen att göra ett uppehåll när William föddes, säger Thai. Jag saknar min skola och känner att jag tappat mycket av vad jag lärt mig. Men när William fyller ett år får han börja på dagis och då ska jag ta upp mina studier igen.
Hue och Thai är mycket tacksamma gentemot alla som ställt upp för dem för att de skulle få tillbaka sin son. Ett par veckor efter att William kommit hem ställde de därför till en stor fest för alla som hjälp dem att få hem sitt barn igen.
Glad William hemma igen
Det har nu gått drygt två månader sedan William kom hem. Han är nu åtta månader gammal och har precis lärt sig att krypa. Han jollrar, ler och skrattar mycket. Det är sällan man ser honom gråta. Det syns klart och tydligt att han mår mycket väl tillsammans med sin mamma och pappa. Han får också ständig uppmärksamhet för både Hue och Thai finns alltid i hans närhet, ser till att han har det bra, leker med honom, matar honom och sjunger för honom.
– Vi har inte så mycket pengar att köpa saker till William, men vi har fått låna mycket leksaker och barnsaker av min syster. Och en medlem i epilepsiföreningen har lånat oss en bilbarnstol, säger Hue
Socialtjänsten kontrollerar
– När vi fick hem William ville socialen komma hit och se till honom varje dag. Men vi tyckte att det räckte att de kom måndag till fredag. De senaste veckorna har de kommit tre dagar i veckan. De hjälper oss aldrig med något utan tittar bara på oss och frågar oss mycket, om vi varit ute med William, om vi badat honom, vem vi umgås med. De berömmer oss aldrig för att vi gör något bra. Vi är rädda för att berätta något eftersom vi inte litar på dem.
– Vi känner oss bundna av att alltid passa de tider då de kommer hit.
Just vid pressläggningen kommer besked om att socialtjänsten inte ska göra fler besök. Thai och Hue får istället höra av sig om dom behöver hjälp.
Familjen upplever att dom fått ett bra stöd från barnavårdscentralen.
– Personalen där ger oss många goda råd och talar om för oss att William är frisk och stark, säger Hue.
Nya vänner genom föreningen
När socialtjänsten omhändertog William mådde Hue och Thai mycket dåligt. Hue fick anfall varje dag och ramlade och slog sig.
– Nu när William är hos oss igen mår jag mycket bättre och jag har bara något enstaka stort anfall i månaden.
Genom Epilepsiföreningen har familjen fått flera nya vänner och de har varit med på en resa som föreningen anordnade.
– Det var roligt att många människor som kom fram och pratade med oss. Det är vi inte vana vid.
Nu ser familjen fram emot att vara med och fira Epilepsiföreningens 25-årsjubileum.
– Jag ser fram emot att träffa andra personer med epilepsi, säger Hue.
Text: Ingvor Aiha
Foto: Sonja Ekerstam
Artikel publicerades i Synapsen nr 2-3/2008, medlemstidning för Epilepsiföreningen i Stor-Stockholm, och återges här med tillstånd.