Äntligen en cykel som passar för Emma

Äntligen har Emma, 16 år, och hennes pappa Robert en cykel som passar deras behov!
Föräldrakraft mötte dem på Leva & Fungera där de hade bråda dagar med att visa upp den nya cykeln som slår det mesta när det gäller stabilitet och komfort.
– Det har tagit fyra år att pröva olika vägar för att få fram den här cykeln, berättar Robert Kölby.
– Först tänkte jag bygga den själv, men till slut insåg jag att det inte skulle fungera med tanke på all teknik som krävs för styrning av en trehjuling. Det är mycket mer avancerat än för en vanlig cykel.
Robert lyckades väcka intresse hos en konstruktör på Monark Exercise i Vansbro, Anders Björck, och vd:n Andreas Hedbom.
Efter 34 år på Monark blev Anders Björck mycket engagerad:
– Det här är den roligaste cykel jag någonsin gjort!
På motsvarande sätt lyckades Robert Kölby få Jan Dahlqvist på Anatomic Sitt att ta fram en sits till trehjulingen.
– Nu funderar de på om de ska göra olika varianter för gruppboende, kooperativ och individanpassade, berättar Robert.
Förhoppningen är nu att trehjulingen ska kunna komma i serieproduktion hos Monark, åtminstone hoppas Robert det.
– Min egen drivkraft var att jag ska kunna cykla med min dotter, men också att hjälpa andra att få cykla, säger han.
Innan Emmas cykel skapades hade Robert länge sett sig om efter lämpliga trehjulingar som kan passa alla åldrar, men funnit att utbudet var magert.
– Vi är en aktiv familj och har mycket energi. Vi bor nära naturen i Björkekärr i Göteborg och vill gärna vara ute och röra oss mycket.
– Men vi hittade aldrig någon cykel som passade oss. De som fanns på marknaden hade fel konstruktion, man slog i knäna, eller var för rangliga för att köra på grusvägar och i naturen.
– Om man inte har en cykel som är tillräckligt stabil kan man inte cykla så fort och man får inte möjlighet till samma upplevelse tillsammans med familjen som andra.
Dottern Emma Kölby Falck är en av de cirka 225 svenska kvinnor som idag har Retts syndrom. Hon sitter i rullstol och behöver hjälp med väldigt många dagliga sysslor, men är trots det väldigt aktiv, precis som resten av familjen. Hon ägnar sig bland annat åt handikappridning och skicart.
Pappa Robert är produktchef på Metso Power och djupt intresserad av produktutveckling.
– Jag lärde mig svetsa och meka som bondgrabb, sedan utbildade jag mig både till ingenjör och ekonom, eftersom jag har en sådan väldig energi, berättar han.
Nu är Emmas trehjuling, Roberts skötebarn, född. Men historien lär inte sluta med det.
– Vi skapar en marknad för en ny produkt. Jag har kanaler in i brukarvärlden, bland annat som vice ordförande i handikappridklubben, och ser att det finns ett behov.
Möjligheten att utnyttja spetskompetens är också något som driver Robert.
– På Kärralundsskolan har Emma fått en ögonpekningsdator, Tobii c12, berättar Robert som är mäkta glad över att avancerad teknik kan kombineras med skolpedagogiken.
Robert hoppas förstås på många fler hjälpmedel i vardagen. Men det kräver stort engagemang att förverkliga.
– Man får aldrig ge upp. Igår träffade jag en pappa som hade en 30-årig dotter. Den här trehjulingen skulle jag haft för 17 år sedan, sa han. Då hade han samma tankar som jag, men han orkade inte driva på.
– Det krävs en hel del extra energi och om man som jag har jobbat en massa med produktutveckling blir det också naturligt att leta upp duktiga tillverkare, som Monark Exercise och Anatomic Sitt, och engagera dem, säger Robert Kölby.

Text av Valter Bengtsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.