Antons app gör vardagen roligare för barn med autism

Med den nya appen Daycape vill grundaren Anton Håkansson hjälpa barn med autism att på ett roligt sätt strukturera sin vardag.

– Jag hade själv autistiska drag när jag var liten, även om jag vid sju års ålder fick själva diagnosen avskriven. Men jag vet ändå hur jobbigt det är att alltid vara den som har svårt med koncentrationen och behöver en lärare som håller lite extra koll på en. Jag vill hjälpa barn som är i den situationen nu, säger Anton.

Han berättar att han under sin skolgång behövde hjälp från de vuxna och att det var jobbigt att inte kunna känna sig helt självständig.

– Jag behövde hjälp med vardagsstrukturen, någon som påminde mig om att rasten var slut. Och jag hade svårt att koncentrera mig, så jag kan verkligen relatera till hur svårt det måste vara om man har autism eller autismliknande tillstånd, säger Anton.

Det var under studier på Hyper Island och Berghs school of communication som idén om en rolig app för barn med autism föddes.

– Jag pluggade mobila appar på Hyper Island och där hade vi en kurs i samarbete med Hjälpmedelsinstitutet. De berättade att det fanns ett jättebehov av bra appar för personer med funktionsnedsättning och att det kan göra en enorm skillnad. Så jag kände efter vad jag själv hade behövt när jag var ung och utgick ifrån det. Det jag kom fram till var att jag skulle behövt en app som hjälpte till att strukturera nuet. Det är egentligen ointressant vad som händer nästa vecka, utan det som är viktigast är att veta vad som händer den närmsta timmen, berättar Anton.

Appen han har skapat är ett lättanvänt verktyg med ett bildschema som påminner om dagens aktiviteter. Barnet kan själv vara med och lägga upp planeringen direkt i mobilen eller på surfplattan, samtidigt som föräldrar och skola kan kommunicera och lägga in påminnelser till barnet via en hemsida.

Foto på appen Daycape i mobil och surfplatta.
Appen Daycape kan användas både i mobil och på surfplatta.

– I framtiden vill jag även att man ska kunna använda appen till att kommunicera tillbaka. Om man har svårt för att prata eller bara svårt för att prata ansikte mot ansikte, så vill jag att man ska kunna använda Daycape till att kommunicera med bilder och knapptryck. Jag hoppas att appen kan bidra till att fler barn kan känna sig mer självständiga, säger Anton.

Det har varit viktigt för honom att skapa en app som inte är en specialapparat och ett tydligt ”hjälpmedel”.

– Det är ju lätt att man känner sig utpekad som lite konstig när man hela tiden är eleven som behöver speciallösningar. Jag har skapat en app som är rolig att använda, men samtidigt är anpassad för barn med autism, säger Anton.

Nu vill han fortsätta utveckla appen och hitta nya smarta lösningar.

– Under den här processen har jag träffat många unga och deras familjer. Vi arbetar hela tiden med att lyssna in vad barnen faktiskt tycker är roligt att ha i appen. Responsen än så länge har varit fantastiskt. En kille skrev att han blev stolt över att han äntligen kunde hålla koll på sin dag själv. Det känns så klart underbart när man får höra det. Man blir glad när man vinner priser för sitt arbete, men absolut gladast blir man när man får höra att det gör skillnad för barnen, säger Anton.