Appar för privatekonomi

Hejdå, långa OCR-nummer och krångliga budgetprogram. Välkommen visuell budget, digitala kvitton och inköpslistan som skannar varorna. Den nya tekniken gör det både enklare och roligare att hålla koll på ekonomin.

Mobiler är datorer, och datorer är bra på att räkna. Därför är det tacksamt att använda dem till att räkna på din ekonomi.

Men ekonomiapparna idag kan så mycket mer än att göra en rad uppställningar. Faktiskt kan de göra ditt liv både enklare och billigare.

Hur då? undrar du nu.

Ta det här med OCR-nummer på räkningar till exempel. Jag brukade sucka och stöna över dem i slutet av varje månad innan jag upptäckte appen iGiro.

Appen skannar både summor, OCR och bankgiro/plusgironummer direkt från en faktura.

Med iGiro får du inte bara siffrorna rätt på första försöket, mobilen vet dessutom automatiskt vilket nummer som är OCR-numret och för in det direkt i rätt ruta på internetbanken. Att lägga in en räkning är lika enkelt som tryck, pip, klart. Snacka om vardagsnytta!

Var det fel på nya pjäxorna eller gick jackan sönder i första tvätten? Om du är en av de lyckligt ordningsamma som har alla viktiga kvitton i en pärm är det enkelt att lämna tillbaka eller byta varor med garanti.

Om inte, har du god hjälp av appen Spara kvittot, som dessutom kan påminna om när garantitiden håller på att gå ut och spara garantibevis och manualer.

Maten är en av de största utgifterna i en familj. Den nya tekniken gör det möjligt att planera matsedeln för flera månader i taget och få ut inköpslistor. För oss som inte är fullt så ambitiösa finns tjänster som håller koll på butikernas extrapriser, till exempel Matpriskollen.se.

Strunta i högarna med reklamblad och titta i mobilen innan du åker och handlar. Eller ännu bättre, låt appen skicka ett meddelande till dig när just din kvartersbutik har rea på fläskfilé.

Många butikskedjor har också egna appar för att skapa inköpslistor, där du kan se var i butiken en vara finns. Det sparar du både tid och pengar på, tid för att handlandet går fortare, och pengar på att du går direkt till de hyllor där du ska handla, och på det sättet undviker en del impulsköp på vägen.

För den som har svårt att skriva en inköpslista själv kan appar som Handla! eller Out of Milk vara till hjälp. Båda har möjlighet att läsa av streckkoder. När något tar slut hemma skannar du bara streckkoden, och så hamnar varan på din inköpslista.

I Handla! är gränssnittet extra enkelt och tydligt, med diagram som visar hur mycket pengar du har kvar.

Kanske kan det vara något för barnets eller tonåringens egna utgifter? Att lära sig att hålla en budget är betydligt roligare i mobilen än på andra sätt.

På tal om budget måste jag berätta om min nya favorit. Tink heter en ny webbtjänst som är utvecklad i samarbete med bankerna. Du skapar ett konto, ger Tink tillåtelse att läsa av dina konton och så skapar appen en sammanställning av hela din ekonomi.

Tink håller koll på alla inkomster och utgifter. Poster som lön, barnbidrag, vårdbidrag och inköp på vanliga butiker hamnar automatiskt i olika kategorier.

Vill du ha ännu mer koll kan du själv kategorisera de utgifter som Tink inte kunnat hitta en kategori för. Sedan visar appen upp hela din ekonomi i enkla och snygga cirkeldiagram och staplar.

Vart går pengarna? Hur mycket har du kvar den här månaden? Vad lägger du egentligen på kläder eller mat? Alla såna trista frågor får du snabbt svaret på, på ett säkert sätt.

Tink loggar nämligen in i din bank med en pinkod, och kan bara läsa din kontoinformation, aldrig användas för att göra några transaktioner.

För att ändå säkra att dina uppgifter inte kan hamna i fel händer har Tink valt samma säkerhetslösningar som världens största banker och jobbar kontinuerligt på säkerheten. I dagsläget är det nog säkrare att ha Tink i mobilen än att ha en bankapp där.

Ekonomiapparna blir bara bättre och bättre. Jag har valt ut några av mina favoriter och hoppas att du ska hitta någon du gillar. Lycka till med att hålla koll på ekonomin!