Appar för undervisning

Vill du använda mer appar i undervisningen? Grattis, då har du en spännande resa framför dig. Det finns många appar som är riktigt bra, och dina behov kan styra utvecklingen.

Utmärkta komplement till annan undervisning

Det har pratats om appar i skolan i fler år, men på många håll är osäkerheten fortfarande stor. Det är synd, för appar kan vara utmärkta komplement till annan undervisning.

För generella ändamål som matte, läsning, glosor och faktainlärning finns förstås appar i massor, och många är gratis. Det svåra är att skilja ut agnarna från vetet, och här gör webbsidan Skolappar.nu ett fantastiskt jobb. Svenska pedagoger och specialpedagoger testar och recenserar skolappar, med avstamp i läroplanen.

Vill du enbart ha en app för subtraktionsuppställningar? Då är det antagligen ganska lätt att googla fram några alternativ. Men om du vill ha förslag på appar att använda för att ”Använda och analysera” matematiska begrepp eller någon annan av de förmågor som nämns i läroplanen, då är sökfunktionen på Skolappar.nu ensam i sitt slag.

Utöver att söka på förmågor kan du söka på ämnen, nivå, pris och mycket annat för att hitta appen just din elev behöver.

För elever i behov av särskilt stöd kan apparna göra stor skillnad i inlärningen. Med en app kan även eleven som har svårt att skriva trycka sig fram till rätt svar, utan att trötta ut sig med moment som egentligen inte hör till ämnet. Appar kan också vara mer eller mindre ”spelifierade”, och när hjärnan har roligt lär vi oss bättre.

Det finns förstås också otaliga appar som fokuserar på speciella ämnen. Vill du ha en forskningsbas för andra världskriget, se hjärnan i genomskärning eller introducera det periodiska systemet? Det finns en app för det.

Utbudet av ämnesappar är större för iOS än för Android, antagligen för att Apple tid­­igt gick ut med sin ambition att få in iPad i skolorna. Det betyder inte att det inte finns appar för Android, bara att chansen att hitta en app om ett visst område är större för iOS, och då i synnerhet för iPad.

Många appar går nämligen inte ens att använda på mobil, utan är enbart tänkta för surfplatta.

Digitala läromedel är något vi kommer att få se mer och mer av de närmaste åren. Parama Matte 1 är en app för både iOS och Android som motsvarar hela ettans mattebok, men i form av ett speläventyr.

Parama Matte har fått ett varmt mottagande både på svenska och engelska, och de invändningar som lärare haft, som att det inte går att hoppa över uppgifter för en elev som redan kan, kan vi nog för­­­vänta oss lösningar på vartefter tekniken mognar.

Och apropå det, om du som lärare har en synpunkt på en app du använder i undervisningen, då vänder du dig till utvecklaren och berättar om det, eller hur?

Många lärare använder tankekartor och filmer i sin undervisning. Om du är en av dem är steget till apparnas värld kort. Prova att låta eleverna filma en redovisning och lägg sedan in den i Aura­s­­ma, så att presentationen s­yns i de andra elevernas mobiler när de håller upp dem framför en viss bild.

Använd Popplet eller andra appar för tankekartor, för att göra arbetet mer visuellt. Tankekartorna hjälper många elever att fokusera bättre och gör det lättare att upptäcka sammanhang. Att resultatet ser snyggt ut med bilder, färger och ljud gör förstås arbetet roligare, och underlättar också inlärningen.

Vill du ha mer tips om pedagogiska appar? På webbsidan Skolappar.nu finns många bra tips på appar i skola och förskola. Letar du efter specialpedagogiska appar kan jag varmt rekommendera bloggarna Logopeden i skolan (logopedeniskolan.blogspot.se) och iPad-appar i skolans värld (anneliesappar.blogspot.se).

På facebook finns flera diskussionsgrupper om appar för olika ändamål, och SärNät, Särskolans nätverk i Sverige, har en omfattande lista över bra appar för särskolan (www.sarnat.educ.goteborg.se). Lycka till!

 

Pedagogiska appar

 

NALLEMIX 1

Sortera och kategorisera med nallen

För: iOS, Android

Pris: 15 kr

Länk: laramera.se

I Nallemix 1 ska du sortera saker i olika miljöer. Lägg fåglar, leksaker, svampar och blommor i rätt korgar. Nallen kommer med glada tillrop och bilderna är intressanta och detaljrika. Leripa som gjort Nallemix har också flera andra pedagogiska appar för iOS, Android, Windows phone och dator, alla uppskattade av både barn och vuxna.

EDUCATIONS INTERACTIVE WHITEBOARD

Spela in genomgången

För: iOS

Pris: Gratis

Länk: educreations.com

Educreations fungerar som en whiteboard. Medan du ritar, skriver och lägger in foton spelar appen in både ljudet och allt som sker. Använd Educreations till att göra genomgångar som kan ses många gånger, gör en snabb social berättelse eller visa hur man löser ett tal. Möjligheterna är oändliga.

Educreations är verkligt lätt att komma igång med, men kräver ett gratis konto. Maila den färdiga filmen eller lägg ut den på nätet.

AURASMA

Spela upp film från ett foto

Koppla en bild till en film, presentation eller animationer. När kopplingen är färdig kommer den som är inne i appen och håller mobilens kamera riktad mot din bild att se filmen du lagt in spelas direkt över bilden. Ett roligt och enkelt sätt att låta en utställning eller presentation komma till liv. Redovisa grupparbetet med en film, lägg in videoinstruktioner eller ha kul i klassrummet helt enkelt.
UPPDATERING: Aurasma finns inte längre. Här kan du läsa historien om vad som hände med Aurasma.

LEGIMUS

Lyssna på talböcker

För: iOS, Android

Pris: Gratis

Länk: legimus.se

Med appen Legimus kan du låna och lyssna på talböcker. Prata med ditt bibliotek så hjälper de dig som har ett läshinder att skapa ett gratis användarkonto. Sedan kan du låna och lyssna på talböcker. Talboksbiblioteket innehåller massor av skönlitteratur, men även en del läromedel finns intalade.

PARAMA MATTE 1

Spel eller lärobok?

För: iOS, Android

Pris: ca 50 kr

Länk: parama.se

Ett interaktivt äventyr som innehåller matematik för hela årskurs 1. Hjälp till att återställa nöjesparken genom att lösa matteuppgifter och spela logiska spel.

Parama Matte är en ny sorts läromedel, med syftet att inte bara omvandla matteboken till en app utan också göra den så intressant att den blir ett spel. Ett koncept som vi nog kommer att få se mer av de närmaste åren.

ALGEBRA TOUCH

Algebra på nytt sätt

För: iOS

Pris: 22 kr

Länk: algebratouch.com

Algebra Touch förklarar algebran genom exempel och övningar. Flytta termer, förenkla, lär in regler och lös ekvationer, allt genom att peka, trycka och dra. När du känner dig redo att gå vidare kan du fortsätta genomgången. Det går även att skriva in egna tal och använda Algebra Touch för att lösa dem. Det rena och visuella gränssnittet bidrar till en djupare förståelse av ett annars abstrakt ämne.


METAL NOTE

Anteckningar med ljud och bild

För: iOS, gratisversion finns

Pris: ca 40 kr

Länk: zymbiotic.com

Med Mental Note har du alltid ett anteckningsblock nära till hands. Men utöver att du kan skriva kan du också spela in ljud, klistra in foton, rita och kladda.

Många använder Mental Note som kontaktbok mellan hem och skola, andra som dagbok eller för att samla information om olika ämnen. Oavsett hur du använder appen är den en av de mest inuitiva i sitt slag.

SPELLO

Stavning på flera språk

För: iOS

Pris: 7 kr

Länk: spelloapp.com

Se en bild och stava ordet. Med vackra bilder och en trevlig spelkänsla blir skrivträningen rolig. Spello visar en bild och ordet som ska stavas innan man får försöka själv. Det finns olika språk i appen, bland annat svenska, engelska och spanska.

MATH BINGO

Träna matte och samla småkryp

För: iOS, Webversion

Pris: 7 kr

Länk: abcya.com

Välj räknesätt och svårighetsnivå och sätt igång att spela mattebingo i detta charmiga spel. När du får bingo får du söta småkryp i belöning, och de kan användas i andra små mattespel.

En app som gör automatisering av de fyra räknesätten till något riktigt roligt! Math bingo finns också att spela gratis på nätet hos tillverkaren.