Appar för undervisning

Publicerat av
Tina Wiman
Dela

Vill du använda mer appar i undervisningen? Grattis, då har du en spännande resa framför dig. Det finns många appar som är riktigt bra, och dina behov kan styra utvecklingen.

Det har pratats om appar i skolan i fler år, men på många håll är osäkerheten fortfarande stor. Det är synd, för appar kan vara utmärkta komplement till annan undervisning.

För generella ändamål som matte, läsning, glosor och faktainlärning finns förstås appar i massor, och många är gratis. Det svåra är att skilja ut agnarna från vetet, och här gör webbsidan Skolappar.nu ett fantastiskt jobb. Svenska pedagoger och specialpedagoger testar och recenserar skolappar, med avstamp i läroplanen.

Vill du enbart ha en app för subtraktionsuppställningar? Då är det antagligen ganska lätt att googla fram några alternativ. Men om du vill ha förslag på appar att använda för att ”Använda och analysera” matematiska begrepp eller någon annan av de förmågor som nämns i läroplanen, då är sökfunktionen på Skolappar.nu ensam i sitt slag.

Utöver att söka på förmågor kan du söka på ämnen, nivå, pris och mycket annat för att hitta appen just din elev behöver.

För elever i behov av särskilt stöd kan apparna göra stor skillnad i inlärningen. Med en app kan även eleven som har svårt att skriva trycka sig fram till rätt svar, utan att trötta ut sig med moment som egentligen inte hör till ämnet. Appar kan också vara mer eller mindre ”spelifierade”, och när hjärnan har roligt lär vi oss bättre.

Det finns förstås också otaliga appar som fokuserar på speciella ämnen. Vill du ha en forskningsbas för andra världskriget, se hjärnan i genomskärning eller introducera det periodiska systemet? Det finns en app för det.

Utbudet av ämnesappar är större för iOS än för Android, antagligen för att Apple tid­­igt gick ut med sin ambition att få in iPad i skolorna. Det betyder inte att det inte finns appar för Android, bara att chansen att hitta en app om ett visst område är större för iOS, och då i synnerhet för iPad.

Många appar går nämligen inte ens att använda på mobil, utan är enbart tänkta för surfplatta.

Digitala läromedel är något vi kommer att få se mer och mer av de närmaste åren. Parama Matte 1 är en app för både iOS och Android som motsvarar hela ettans mattebok, men i form av ett speläventyr.

Parama Matte har fått ett varmt mottagande både på svenska och engelska, och de invändningar som lärare haft, som att det inte går att hoppa över uppgifter för en elev som redan kan, kan vi nog för­­­vänta oss lösningar på vartefter tekniken mognar.

Och apropå det, om du som lärare har en synpunkt på en app du använder i undervisningen, då vänder du dig till utvecklaren och berättar om det, eller hur?

Många lärare använder tankekartor och filmer i sin undervisning. Om du är en av dem är steget till apparnas värld kort. Prova att låta eleverna filma en redovisning och lägg sedan in den i Aura­s­­ma, så att presentationen s­yns i de andra elevernas mobiler när de håller upp dem framför en viss bild.

Använd Popplet eller andra appar för tankekartor, för att göra arbetet mer visuellt. Tankekartorna hjälper många elever att fokusera bättre och gör det lättare att upptäcka sammanhang. Att resultatet ser snyggt ut med bilder, färger och ljud gör förstås arbetet roligare, och underlättar också inlärningen.

Vill du ha mer tips om pedagogiska appar? På webbsidan Skolappar.nu finns många bra tips på appar i skola och förskola. Letar du efter specialpedagogiska appar kan jag varmt rekommendera bloggarna Logopeden i skolan (logopedeniskolan.blogspot.se) och iPad-appar i skolans värld (anneliesappar.blogspot.se).

På facebook finns flera diskussionsgrupper om appar för olika ändamål, och SärNät, Särskolans nätverk i Sverige, har en omfattande lista över bra appar för särskolan (www.sarnat.educ.goteborg.se). Lycka till!
 

Artikeln publicerades 2014-01-10

Publicerat av
Tina Wiman
Nyckelord: apparIT och datorer