Appar hett på Dysleximässan

Appar och webblösningar stod högt i kurs när Dysleximässan drog igång i Jönköping på fredagsmorgonen.

Många högaktuella föreläsningar stod också på programmet. Bland annat avslöjade statliga SBU hur det går med kartläggningen av djungeln av dyslexitester i svenska skolor.

– Vårt uppdrag är att se vilka tester som har vetenskapligt stöd. Hittills har vi hittat 62 olika modeller som används i skolorna för att testa läs- och skrivsvårigheter, berättade Karin Stenström, projektledare inom SBU.

– Det är väldigt svårt att veta vilken test som är lämplig att använda.

Foto
Karin Stenström, SBU.

Mycket jobb återstår innan skolor, föräldrar och elever får veta resultatet av SBU:s kartläggning. År 2014 kommer en rapport från SBU och sedan kommer kanske rekommendationer att utarbetas av Socialstyrelsen.

Foto
IT-hjälpmedel av olika slag visades upp i ICAP:s monter.

Under fredagen och lördagens avverkas inte mindre än 40 olika föreläsningar i frågor om allt från tekniska hjälpmedel till självförtroende.

Bland utställarna är variationen också stor – men helt klart är det appar för mobiler, surfplattor och webben som är den dominerande trenden.

 

Foto
Elevdata demonstrerar nya appen IntoWords.

Föräldrakraft träffade bland annat familjerna Svensson och Wilbertsson från Nässjö som botaniserade bland nya appar. Stort intresse väckte Elevdatas nya app IntoWords, som gör det möjligt att skriva med ett väl utbyggt förråd av ordförslag direkt på iPad.

Foto

Susanna Cederquist delade med sig av sina kunskaper om att ägna sig åt musik när man har dyslexi. Att läsa noter kan vara ett stort problem men många är å andra sidan duktiga på gehör och improvisation. Hon deltog både som utställare och som föreläsare.

 

Foto

HargData har hakat på app-trenden och lanserar en egenutvecklad app som kompletterar utbudet av symbolprogram. På Dysleximässan demonsterades den nya appen av Kerstin Kanebrant.

 

Foto

Cecilia Lööf-Mahler från Nypon förlag hade massor av intressanta böcker för alla åldrar och även anpassat utbildningsmaterial. Bland nyheterna fanns en en ritpratbok om hur det är att vara syskon till barn med funktionsnedsättningar.

Foto

Anna Gustafsson Chen från statliga TPB visade upp en förhandsversion av nya webbsajten som ska göra det mycket enklare att för vanliga talbokslånare att ladda hem talböcker till datorn eller direkt till mobilen.