Äppelfilmer ska vara begripliga men inte barnsliga
Lättbegripligt men inte barnsligt. Äppelfilm är ett nytt begrepp som kommer att uppmärksammas på mässan Leva & Fungera i april.
En funktionsnedsättning ska inte hindra någon från att gå på bio. Det menar Britt Nedestam och Lena Svensk från boendekooperativet Duetten och gymnasieelever från Lerums gymnasium. Alla medverkar på mässan för att presentera nya äppelfilmer.
Beteckningen ”äppelfilm” står för korta filmer med ett fåtal aktörer och lättbegripligt innehåll utan att för den skull vara barnsligt.
Boendekooperativet Duetten har producerat två äppelfilmer; ”Morgonjakten” och ”Johan och ensamheten” som är 8 resp 10 minuter långa.
– Manusförfattare Oskar Söderlund, som bland annat skrivit manus till ”Offside” och till ”Simon och ekarna”, har inspirerat esteteleverna på Lerums Gymnasium att skriva filmmanus till äppelfilm, säger Britt Nedestam.
– Några elever gick väldigt grundligt till väga och gjorde intervjuer på gymnasiesärskolan för att ta reda på vad eleverna där helst ville att filmerna skulle handla om. Svaret blev roligt och inte för barnsligt.
Detta har slutligen resulterat i två filmer som båda handlar om att gå till affären.
– Eleverna på estetprogrammet har inte bara skrivit manus. De har också skrivit all musik och agerar i filmerna, säger Britt Nedestam.
Det finns inte bara äppelfilmer utan även ”äppelmärkta” biografer. En sådan är Kulturhuset i Mölnlycke.
– Vid äppelbioföreställningarna i kulturhuset visade vi vanliga spelfilmer. Det som var äppelmärkt var själva visningen. Det gick att komma in i lokalen med rullstol. Ljuset var inte helt släckt. Det fungerade att gå på toaletten. Visningarna var träning i att så småningom klara av att gå på en vanlig bioföreställning, säger Britt Nedestam.
På Leva & Fungera ställer Britt Nedestam och Lena Svensk ut som författare till boken om hur boendekooperativet Duetten. De får sällskap av elever från Lerum som berättar om äppelfilmprojektet. Både boken och filmerna kommer att finnas till salu i montern.