Arbete och funktionsnedsättning – bästa tipsen samlade!

Arbetsmarknaden missgynnar ofta personer som har funktionsnedsättning. Det kan bero på allt från diskriminering och fördomar – till brister i arbetsmiljö, stöd och matchning, anpassningar och hjälpmedel.

HejaOlika och Föräldrakraft (papperstidningen) har bevakat frågan under mer än 15 år. Här har vi valt ut de viktigaste artiklarna som innehåller relevanta tips och råd om hur man kan utjämna en del av orättvisorna.

Hur fixar jag ett riktigt jobb?

16 steg mot ett riktigt jobb. Ung person med funktionsnedsättning och dåliga betyg söker jobb. Är det någon idé att försöka? Absolut! Här går vi igenom 16 steg mot en riktig anställning. En guide för dig som inte ger upp.

Bli attraktiv på arbetsmarknaden! Vad gör du om fem år? Förhoppningsvis har du då ett meningsfullt jobb, arbetskamrater och ett självständigt liv. Eller så pluggar du på en bra skola. Men för att nå dit behöver du en plan. Sosso Milegrim och David Lega tipsar.

Hur får jag hjälpmedel till jobbet?

Hur får man bidrag till arbetshjälpmedel? Är du arbetslös och har en funktionsnedsättning – men längtar efter att få jobba? Då kan rätt hjälpmedel öppna vägen till jobb. Via Arbetsförmedlingen kan du och din arbetsgivare få upp till 100 000 kronor vardera i bidrag till arbetshjälpmedel.

Vilka arbetsmarknadsstöd kan jag få?

Funkis och arbetslös? Här är stöden du kan få idag! Det handlar om mycket mer än lönebidrag och hjälpmedel.

Visa vad du kan och ställ krav på stöd. Vad gör Arbetsförmedlingen för att förbättra jobbchanserna? Redaktionen har besökt Arbetsförmedlingens huvudkontor för att få en bild av vad som görs för att minska arbetslösheten bland personer med funktionsvariationer.

”Jag är krockkudden i mötet med arbetslivet.” Att arbeta som personligt biträde är en del av jobbet, som arbetskonsulent, för Anna Rafstedt. Hon arbetar på företaget Misa, en arbetslivsinriktad daglig verksamhet med sikte på att hjälpa personer ut i arbetslivet, på den reguljära arbetsmarknaden.

Hur har andra lyckats få arbete?

På väg tillbaka efter stroken. Jakob Bernéus, 27 år: Just nu vill jag bara komma igång med att jobba igen.

Så fixade Daniel drömjobbet. Utbildningen var både kul och lärorik, säger Daniel, 24 år. Han blev klar med en unik lärlingsutbildning under våren 2015 och har sedan dess blivit kvar på Ica Supermarket.

Andra nyheter om arbete för alla

Lars Lööw jagar nya vägar till arbete för personr med funktionsnedsättningar. ”Vi hoppas att vi ska ha hittat nya vägar till i början på 2022”, säger Lars Lööw, överdirektör på Arbetsförmedlingen.

Arbetsmarknad och funktionsnedsättning – 2021 års siffror. Bara varannan person med funktionsnedsättning som ger ”nedsatt arbetsförmåga” har jobb. Arbetslösheten är nästan dubbelt så hög som för befolkningen i övrigt. Att ha ett heltidsjobb är också ovanligare än för arbetskraften i stort, liksom att vara chef eller ha eget företag.

Lars Lööw får nyckelroll på Arbetsförmedlingen. Kan ha ge personer med funktionsnedsättning en rättvis chans till jobb?

Nytt krav: Nya arbetsplatser ska vara fullt tillgängliga. Från januari 2021 gäller detta även vid större ombyggander, men undantag finns.

S-rapport vill öppna jobben för alla. Vill bland annat ta initiativ till trepartssamtal med fackförbund, arbetsgivare och staten för att fullt ut öppna upp arbetsmarknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *