Arbete för dig som har funktionsnedsättning – bästa tipsen

Arbetsmarknaden missgynnar ofta personer som har funktionsnedsättning. Det kan bero på allt från diskriminering och fördomar – till brister i arbetsmiljö, stöd och matchning, anpassningar och hjälpmedel.

HejaOlika har samlat fakta, tips och råd

HejaOlika har bevakat frågan under mer än 15 år. Här har vi valt ut artiklar med relevanta tips och råd om hur man kan utjämna en del av orättvisorna.

Hur fixar jag ett riktigt jobb?

16 steg mot ett riktigt jobb. Ung person med funktionsnedsättning och dåliga betyg söker jobb. Är det någon idé att försöka? Absolut! Här går vi igenom 16 steg mot en riktig anställning. En klassisk guide från 2011 för dig som inte ger upp.

Bli attraktiv på arbetsmarknaden! Vad gör du om fem år? Förhoppningsvis har du då ett meningsfullt jobb, arbetskamrater och ett självständigt liv. Eller så pluggar du på en bra skola. Men för att nå dit behöver du en plan. Sosso Milegrim och David Lega delar med sig av sina viktigaste erfarenheter.

Vilka arbetsmarknadsstöd kan jag få?

Funkis och arbetslös? Här är stöden du kan få idag! Det handlar om mycket mer än lönebidrag och hjälpmedel.

Visa vad du kan och ställ krav på stöd. Vad gör Arbetsförmedlingen för att förbättra jobbchanserna? Redaktionen har besökt Arbetsförmedlingens huvudkontor för att få en bild av vad som görs för att minska arbetslösheten bland personer med funktionsvariationer.

”Jag är krockkudden i mötet med arbetslivet.” Att arbeta som personligt biträde är en del av jobbet, som arbetskonsulent, för Anna Rafstedt. Hon arbetar på företaget Misa, en arbetslivsinriktad daglig verksamhet med sikte på att hjälpa personer ut i arbetslivet, på den reguljära arbetsmarknaden.

Hur får jag hjälpmedel till jobbet?

Hur får man bidrag till arbetshjälpmedel? Är du arbetslös och har en funktionsnedsättning – men längtar efter att få jobba? Då kan rätt hjälpmedel öppna vägen till jobb. Via Arbetsförmedlingen kan du och din arbetsgivare få upp till 100 000 kronor vardera i bidrag till arbetshjälpmedel.

Hörselskadad vinner strid – full ersättning för arbetshjälpmedel. En man med hörselnedsättning vinner en strid om att få full ersättning för arbetshjälpmedel. Det handlar om hörselhjälpmedel för drygt 100 000 kronor.

Hur har andra lyckats få arbete?

På väg tillbaka efter stroken. Jakob Bernéus, 27 år: Just nu vill jag bara komma igång med att jobba igen.

Så fixade Daniel drömjobbet. Utbildningen var både kul och lärorik, säger Daniel, 24 år. Han blev klar med en unik lärlingsutbildning under våren 2015 och har sedan dess blivit kvar på Ica Supermarket.

Fakta om arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning

Arbetsmarknad och funktionsnedsättning – 2023 års siffror. Bara varannan person med funktionsnedsättning som ger ”nedsatt arbetsförmåga” har jobb. Arbetslösheten är nästan dubbelt så hög som för befolkningen i övrigt. Att ha ett heltidsjobb är också ovanligare än för arbetskraften i stort, liksom att vara chef eller ha eget företag.

Vad tycker funktionsrättsrörelsen om arbetsmarknaden?

Hallå regeringen, så här stärker ni arbetslinjen på riktigt. Funktionsrättsrörelsen begär att regeringen vidtar 9 åtgärder för att öka sysselsättningen bland personer med funktionsnedsättning.
– Det är resursslöseri att människor som både kan och vill arbeta inte får förutsättningar att göra det. Nu har regeringen en chans att ändra på detta genom att prioritera resurserna där det bäst behövs på arbetsmarknaden, säger Nicklas Mårtensson, Funktionsrätt Sverige.

Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Så kan elever med IF få en chans till fortsatta studier och arbete. Den 2 juli 2023 bytte särskolan namn till anpassad skola. Gymnasiesärskolan blev anpassad gymnasieskola. Men mycket mer än namnen behöver förändras. Framförallt måste eleverna få större möjligheter till fortsatta studier och arbete.

Visst bör vi få lättare att starta eget – men det kräver större förändringar. Centerpartiets förslag om att gör det lättare att starta eget riskerar att bli en skrivbordsprodukt. Det krävs mycket mer för att personer med funktionsnedsättningar ska ha möjlighet att bli småföretagare, skriver Åsa Strahlemo, DHR.

Daglig verksamhet

LSS-skolan: Daglig verksamhet enligt LSS. Daglig verksamhet ska ge stimulans, personlig utveckling och meningsfullt innehåll. Det är den LSS-insats som berör allra flest personer, och är efterfrågad av ännu fler.

Arbetsträning

Arbetsträningen hos idéburna hotas. Arbetsträning och förstärkt arbetsträning är insatser som innebär att arbetssökande deltar i verksamheten på en arbetsplats under handledning. Den 1 oktober 2023 inför Arbetsförmedlingen nya rutiner för beslut om arbetsträning och förstärkt arbetsträning. Förändringen innebär att arbetssökandes behov i första hand ska hanteras genom upphandlade tjänster från privata företag.

Följ nyhetsrapporterna om arbete för alla

En perfekt chans att skapa en rättvis arbetsmarknad. Har vi just nu chansen att skapa en mer rättvis arbetsmarknad för personer med funktionsnedsättning?
– Alla är överens om att vi behöver hitta vägar för att öka delaktigheten på arbetsmarknaden, säger Lars Lööw, överdirektör på Arbetsförmedlingen.

Lars Lööw jagar nya vägar till arbete för personer med funktionsnedsättningar. ”Vi hoppas att vi ska ha hittat nya vägar till i början på 2022”, säger Lars Lööw, överdirektör på Arbetsförmedlingen.

Nytt krav: Nya arbetsplatser ska vara fullt tillgängliga. Från januari 2021 gäller detta även vid större ombyggnader, men undantag finns.

S-rapport vill öppna jobben för alla. Vill bland annat ta initiativ till trepartssamtal med fackförbund, arbetsgivare och staten för att fullt ut öppna upp arbetsmarknaden.

Alla artiklar i tidsordning

Kommer.