Assistansföretag kan andas ut – ett tag till

Försäkringskassan kommer med nytt besked om assistansersättning. Förskottsbetalningar ska stoppas – men inte så snabbt som i september.

– Det har tyvärr uppstått missförstånd kring tidpunkten för införandet, och vi ber om ursäkt om vi inte varit tillräckligt tydliga kring detta. För oss är det viktigt att förändringarna sker på ett förutsägbart sätt, säger Therese Karlberg som är ansvarig chef inom funktionshinder på Försäkringskassan.

Tidigare i veckan uppgav Försäkringskassan till Föräldrakraft att utbetalningarna av assistansersättning skulle betalas i efterskott istället för i förskott.

Övergången skulle ske i september, uppgavs det då. Totalt handlar det om cirka 2 miljarder kronor i ersättning som skulle senareläggas 1-2 månader. En senareläggning som skulle innebära stor ekonomisk press på många assistansanordnare.

Nu kan assistansanordnarna andas ut – för tillfället.

Idag säger Försäkringskassan att september inte är aktuellt utan övergången kommer att ske senare. Man betonar också att inga formella beslut ännu är fattade, även om man fortfarande hävdar att en övergång till efterskottsbetalningar verkligen kommer att ske.

Assistansanvändare som själva är arbetsgivare för sina assistenter får behålla systemet med förskottsbetalningar även i framtiden.