Assistansföretag välkomnar krav på bättre koll av anställda

Efter fallet med den funktionshindrade flickan som vanvårdades till döds efterfrågar organisationer bättre koll på de personliga assistenterna som privata företag anställer. En av de största assistansföretagen i Sverige, Assistansia, berättar att de redan idag ber varje nyanställd om utdrag ur polisens register, särskilt när de ska arbeta med barn.

Verksamhetschefen Patrik Pettersson är förvånad över att man inte noggrannare kollat upp pappans bakgrund i fallet i Södertälje.
   
– Jag trodde att de flesta företag bad sina anställda om polisrapport. Det är valfritt att visa upp den när man söker arbete hos oss, men det är aldrig någon som inte velat visa upp en polisrapport, säger Patrik Pettersson.

En tredjedel av Assistansias kunder är barn och de anser det viktigt att kunna erbjuda en trygghet för både föräldrar och barn. Igår hade företaget ledningsmöte och diskuterade bland annat problematiken kring hur man ska förebygga att fel personer arbetar som personliga assistenter.

– Det svåra är när föräldrarna själva arbetar som personliga assistenter. Vi ber inte om en utdrag ur polisens register då, det är deras barn och vi hoppas självklart att föräldrarna själva tar hand om sina barn på rätt sätt. Men vi skickar alltid en informatör hem till kunden som vid besöket gör sig en bild av hur det ser ut i familjen. Men visst kan det vara svårt att bedöma vid ett besök, säger Patrik Pettersson.

Assistansia kollar redan idag sina anställdas bakgrund via polisrapporter och välkomnar en lagstiftning om registerkontroll.

– Vi arbetar redan så idag och som det har gått till i Södertälje får det inte gå till, säger Patrik Pettersson.

Läs mer på Föräldrakrafts hemsida: Flicka vanvårdades till döds av föräldrar – Förbund kräver kontroll av assistenter
Assistansias hemsida: www.assistansia.se