”Att heja och uppmuntra är lika kul som att delta i loppen”

Nu är det bara tre månader kvar till LidingöRuset och Rullet, den nya storsatsningen på lopp för alla med någon form av funktionsnedsättning.
Föräldrakraft kontaktade Jessica Lindén, projektledare, för att vilka hennes bästa tips är inför loppen.

Är det många som är intresserade av Ruset och Rullet?
– Traditionellt anmäler sig många ganska sent till dessa lopp, så vi väntar den största anstormningen i augusti. Det har varit stort intresse kring den samarbetsgrupp vi nu startat för att göra Ruset och Rullet ännu bättre och att ännu fler ska få vetskap om loppet.

Vad tror du blir höjdpunkten?
– Det blir definitivt att få se alla glada killar och tjejer när de stormar in i mål, den glädjen går det inte att sätta ord på. Att se hur stolta de blir när medaljen hängs runt deras halsar är magiskt. Vi hoppas ju även på att få finbesök på scenen men det är inte 100 procent spikat än.

Vad händer just nu?
– I dagarna ska vi ut med vår Loppvärd Otto Bock och tillsammans gå banan, så att de kan fundera ut bra platser för de aktiveringar de tänker bjuda på längst spåret.

Dina bästa tips om hur man ska förbereda sig?
– Bäst förbereder man sig genom att få med sig många kompisar eller familjen med ut till Lidingö, så man är många som delar upplevelsen och glädjen. Alla måste inte vara med i loppet, utan att heja och vara på plats är minst lika kul.

– Mitt viktigaste tips är nog att planera att ha gott om tid. Att man inte rusar hem, njut av dagen och allt vad den har att erbjuda!

Något som anhöriga och andra åskådare bör tänka på?
– Ni är jätteviktiga! Gör hejaskyltar, dela upplevelsen, heja, uppmuntra ALLA – både den som är först och sist, alla är lika viktiga!

– Var också ute i god tid innan start så det inte blir något stressmoment. Om ni åker kommunalt ut till Lidingö har vi satt in extra handikappvänliga bussar men det kan ändå bli en liten väntan där, bättre att vara ute lite för tidigt än tvärtemot.

Vilka är de vanligaste frågorna ni får om loppen?
– Många vill veta om man måste anmäla och betala för assistenten som springer med. Nej, det ingår startplats för alla assistenter i brukarens anmälningsavgift. Dock får assistenterna inte medalj, det är bara tävlingsdeltagaren som får medalj

Hur kom ni på idén att starta en rullstolsklass?
– Vi vet att många som under många år deltagit på Ruset går på samma skolor eller bor på samma hem som de som är rullstolsburna, men de har inte kunnat vara med då terrängen har varit för svår för dem. Därmed ville vi inkludera även de rullstolsburna och tittade på en alternativ banan som gjorde det möjligt att starta upp Rullet.

Varför kallas Rullet och Ruset för ”Det glada loppet”?
– Det räcker med att gå till start eller mållinjen för att förstå varför vi kallar det så. Alla som deltar är på strålande humör och vi vet att de länge längtat efter att få komma till Lidingö för att tävla och få sin medalj. Alla vi som jobbar på Lidingöloppets kansli försöker komma ifrån våra ordinarie sysslor för att få uppleva glädjen med alla härliga Ruset och Rullet-deltagare.

Finns det några problem och hinder som behöver övervinnas?
– Vi försöker att förbättra vår information till målgruppen, vårt mål är att försöka se över vår anmälningssida som kan vara svår att förstå. Det är viktigt för oss att minimera olika problem som kan uppstå genom mindre bra information och nu använder vi vår arbetsgrupp för expertis, för att bli ännu bättre på just information.

Vad händer runtomkring loppen, något man inte får missa?
– Det händer flera grejer längst banan, vad får de se som kämpar ute i spåret. Vi skapar även ett torg runt scenen att samlas på för att få maximal upplevelse av just Ruset och Rullet.

Hur känns det personligen inför Ruset o rullet?
– Tiden kan inte gå snabbt nog fram till loppet, vi har just passerat 100 dagar kvar tills vi ska sparka igång den 51:a Lidingöloppshelgen och för mig är Ruset och Rullet den självklara höjdpunkten. Jag är speaker vid Rulletstarten och det är alltid så otroligt roligt att träffa alla deltagare, deras anhöriga och personal. Nu håller jag alla tummar jag har för att det ska bli väldigt många som vill dela allt det här med oss!

Vad hoppas du själv mest på?
– Mycket kan man som arrangör planera så ”hoppas”, det gör jag på vädret, det är nästan det enda vi inte kan påverka och det är ju faktiskt mycket roligare om det blir en solig fin dag!

Vad tror du årets satsning betyder inför framtiden?
– Det arbete vi påbörjat med en arbetsgrupp är bara början på något som ska bli väldigt stort. Vi vill verkligen bidra till att denna upplevelse inspirerar till bättre hälsa, att fler ska få vara med och att vägen fram mot Ruset och Rullet ska bidra till en hälsosammare livsstil, året runt.