”Bästa tipsen får vi från andra funkisfamiljer”

Jennie Ganstrand, mamma till Stella, snart två år, Varberg, medverkade i Föräldrakrafts enkät i nr 1, 2020. Vi frågade: Vilket är ert barns viktigaste, bästa eller roligaste hjälpmedel?

Här är hela Jennie Ganstrands svar på enkäten om våra barns favorithjälpmedel:

Vår dotter Stella är snart två år. Hon har en genetisk avvikelse i genen SCN2A, vilket medför att hon är muskelsvag och har en svårbehandlad epilepsi.

De hjälpmedel vi hittills fått är en arbetsstol, en duschstol och en helgjuten sits som kan användas i olika sammanhang. Alla dessa tre har underlättat för Stella att lättare vara en del av gemenskapen och att hon kan vara med i alla moment som övriga familjen gör.

Arbetsstolen är Stellas bästa hjälpmedel hittills och den vi använder mest. Den är höj- och sänkbar och lätt att köra runt med i huset. Stellas syskon kan lätt hantera stolen och göra Stella delaktig i det som dom gör.

När vi bestämt oss för att prova ett nytt hjälpmedel löser habiliteringen allt. De kommer hem med sakerna för att underlätta för oss.

Information om vilka hjälpmedel som finns får vi dels från habiliteringen, där vi har ständig kontakt med en sjukgymnast och arbetsterapeut. Men den bästa hjälpen och tipsen får vi från andra funkisfamiljer.

Stella
Stella.

Processen kring hjälpmedel har hittills varit väldigt smidig. Tillsam­mans med habiliteringen har vi diskuterat vad som finns och i vissa fall har vi valt att avvakta med nya saker för att först se om Stella klarar av det med ”vanliga” medel.

När vi bestämt oss för att prova ett nytt hjälpmedel löser habiliteringen allt. De försöker till och med komma hem med sakerna för att underlätta för oss.

Det vi kan sakna är att kunna välja material och färg. Många hjälpmedel är väldigt stora och ser så ”udda” ut, det kan vi uppleva som jobbigt. Att kunna få lite fina färger och att de är något smidigare är vår önskan.

Jennie Ganstrand
Jennie Ganstrand, mamma till Stella.

Två hjälpmedel som Stella gillar:

Arbetsstol x:panda
Suzanne sittstol

Fler artiklar om detta ämne

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.