Bästa tipsen inför Almedalsveckan

I år gör handikapprörelsen en extra stor satsning på att synas under politikerveckan i Almedalen.
Liksom Föräldrakraft som är på plats med seminarier, gatutält, mingel och en stor guide i vårt sommarnummer.
Nu är det därför hög tid att planera resan till Almedalen – men vad behöver man tänka på?

I EN ANNAN DEL AV ALMEDALEN

Föräldrakraft gör en storsatsning på politikerveckan i Almedalen 4-10 juli i år. Syftet är att skapa mötesplatser och lyfta fram våra hjärtefrågor.

På programmet finns seminarier, gatutält, mingel och en stor guide i Föräldrakrafts sommarnummer.

Frågor om barn, unga och unga vuxna med funktionsnedsättningar ska få största möjliga uppmärksamhet. Under årets Almedalsvecka kommer uppskattningsvis cirka 9000 personer att delta. Antalet nya arrangörsgrupper väntas bli uppemot 50-60 stycken och, att döma av tidigare trender, deltar företrädare för de politiska partierna i minst 50 procent av evenemangen.

– Vi strävar efter öppna diskussioner och debatt, det som är kärnan i Almedalsveckan, berättar Karin Lindvall, Gotlands kommuns projektledare för Almedalsveckan.

Det betyder att om alla arrangörer som vill synas i det officiella kalendariet och därmed få extra besökare bör lägga fokus på just diskussion och debatt.

Enligt Karin Lindvall, som varit projektledare sedan 15 år tillbaka, kommer allt i kalendariet att granskas utifrån detta perspektiv. En annan förändring är att det numera kommer att kosta att registrera seminarier i kalendariet från maj och framåt.

– Vi vill att besökarna på ett tidigare stadium ska kunna planera sitt deltagande samtidigt som vi vill sätta kvalitet före kvantitet, säger Karin.

En annan nyhet, inte helt spikad än, är att det kommer att finnas gotländsk snabbmat för stressade besökare. En krögare på ön serverar specialiteter någonstans kring Almedalsbiblioteket.

Är du sugen att själv sprida ditt budskap men du har varken bokad lokal eller resurser som räcker till? Almedalsveckan har något som heter ”Öppen talarplats” på tre platser nämligen Donners plats, Hamnplan och Östertorget. Vem som helst har möjlighet att ansöka om en plats hos polisen för att sprida sitt budskap.

Foto på Karin Lindvall.

Några lite större händelser under veckan är att det blir morgon-tv direkt från Visby, två kvällstidningar sänder webb-tv, debatt klockan 20.00 efter partitalet en bit bakom scenen varje dag.

Och så Föräldrakrafts tältplatser, seminarier och kvällsmingel förstås, mer information separat om dem.

Några goda råd från Karin till dig som besökare
– Kom i god tid.
– Planera din tid med hjälp av kalendariet.
– Utnyttja närheten till politiker och makthavare, prata med nya människor.
– Intressera dig för saker utanför ditt gebit, se Almedalsveckan som en kompetensuppgradering för egen del.
– Rör dig mycket på stan, det är där allt händer!

I Visby fortgår arbetet med att anpassa gator och torg för bättre tillgänglighet. Under veckan öppnar kommunen upp för fler handikapparkeringar i närheten av händelsernas centrum. Strandpromenaden är handikappvänlig och den sträcker sig långt, framför allt norrut.

Om tillgänglighet kring Almedalsveckan kan man läsa mer här:
www.gotland.se/almedalsveckan/1090

Även turistbyrån har information, här finns kontaktuppgifter:
www.gotland.info/tl_product.php?product_id=157828

Här finns Gotlands kommuns tillgänglighetsguide:
www.gotland.se/tillganglighetsguiden