Nyheter | LSS

Glatt besked idag: Stoppa merkostnaderna som drabbar enskilda i LSS-boende

En viktig princip att ingen har merkostnader på grund av funktionsnedsättning, säger Lena Hallengren

Lena Hallengren. Foto: Linnea Bengtsson

Socialminister Lena Hallengren. Foto: Linnea Bengtsson.

ANNONS
Annons för HEA
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

I denna artikel

Regeringen vill förhindra att enskilda drabbas av merkostnader för sitt boende på grund av sin funktionsnedsättning.
– Det är en viktig och grundläggande princip, säger socialminister Lena Hallengren som tillsätter en utredning för att se över reglerna för LSS-boende.

Att ingen ska ha merkostnader på grund av funktionsnedsättning har man länge varit överens om, men verkligheten har ofta sett annorlunda ut.

FUB och andra funktionsrättsförbund har upprepade gånger påpekat att exempelvis hyror och avgifter inneburit merkostnader på ett sätt som brutit mot principen.

”Orimligt höga” hyror i LSS-bostäder och dåligt anpassade bostadsbidrag har varit ett återkommande tema i FUB:s årliga rapporter om den ekonomiska utvecklingen för personer med funktionsnedasättningar.

Carina Sammeli ska utreda

Ledande politiker har ofta duckat för kritiken, men nu har alltså regeringen med stöd av övriga partier bakom Januariöverenskommelsen kommit fram till att problemen måste rättas till.

Regeringen har utsett Carina Sammeli till särskilt utredare för att bedöma hur dagens regler kring hyror och avgifter påverkar den enskildes kostnader för LSS-boende (insatsen bostad med särskild service för vuxna enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Kan bli nya regler

Enligt direktiven ska utredaren vid behov föreslå regler som innebär att den enskilde inte får merkostnader för sitt boende på grund av sin funktionsnedsättning, enligt direktiven.

Utredningen ska vara klar om drygt ett år, den 23 mars 2021.

 

Fler artiklar om dessa frågor

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content