Bildreportage från MVT2015: Enormt intresse för välfärdsteknik
MVT2015 blev en stor framgång som mötesplats för välfärdsteknologi inom kommunal verksamhet.
Det blev två dagar med intensivt erfarenhetsutbyte med totalt 1730 konferensdeltagare, mässbesökare och utställare.
– Vi är jättenöjda med det enorma gensvaret från kommunerna, inte minst att det kom representanter från mer än 110 kommuner, säger Mats Rundkvist, en av initiativtagarna till mässan.
Det var första gången som konferensen anordnades men det är redan beslutat att nästa konferens ska äga rum på Kistamässan 3-4 februari 2016.
Här bjuder vi på ett antal bilder och bildtexter från MVT2015-dagarna. Sidan är under arbete och kommer att kompletteras med fler bilder och fler texter de närmaste dagarna.
En större intervju med Mats Rundkvist, Västerås stad, om MVT2015 kommer att publiceras inom kort.
Ett stort reportage kommer även i nästa pappersutgåva av Dagens Omsorg, som var officiell mässtidning för arrangemanget.
Jätteglada för det stora intresset för MVT2015 är projektledare Cecilia Eckervig och projektkoordinator Rosanna Lundgren. Mässan och konferensen överträffade de flesta förväntningar och nästa års upplaga har redan spikats till 3-4 februari 2016.
Telia Healthcare hade byggt upp flera visningsmiljöer komplett med många olika tekniska hjälpmedel och anpassningar. Intresset var stort för de guidade visningarna.
Dagens Omsorg hade gjort den officiella mässtidningen som distribuerats i förväg till konferensens målgrupper och som även fanns på plats vid entrén.
Konferensen och mässan hade sammanlagt mer än 1700 besökare under två dagar.
Trygghetslarm av olika slag var en populär produkt i utställningsmontrarna på MVT2015.
Oro för att läkemedel ska glömmas bort eller feldoseras är en av förklaringarna till att Evondos har tagit fram en automat som gör hanteringen både enklare och säkrare. E300 kallas automaten som visades upp på MVT2015.
Den enkla lösningen är att sätta in dosförpackade läkemedel i automaten som sedan gör medicinen tillgänglig för vårdtagaren vid rätt tid och i rätt dos. När det är dags att ta medicin lyser automaten grön och ett meddelande visas på skärmen. Tryck på knappen så matas rätt medicin ut.
Evondos distansvårdsystem gör det dessutom möjligt att följa upp läkemedelsanvändningen.
www.evondos.se
Halland var på plats för att tipsa om innovationer som kan göra det enklare för kommuner att klara behovet av omsorg.
Sjukgymnastik på distans eller virtuell rehabilitering var ett av inslagen på mässgolvet.
IT-företaget Kaustik hade många besökare som ville veta mer om applikationerna Aiai, för personlig assistans, och nyligen lanserade Omsorg24.
Mat och IT hör ihop, det stod helt klart för besökarna på MVT2015.
Katten Justocat är av många robotbaserade innovationer som kan bidra till bättre hälsa och högre livskvalitet. www.justocat.com
Mer pengar till forskning inom funktionshinderområdet hoppas Ola Balke på.
Just nu arbetar han och Raymond Dahlberg med att ta fram en forskningsstrategi för MFD, Myndigheten för delaktighet.
– Vi gör också en rapport till regeringens kommande forskningsproposition, berättar Ola Balke.
Det finns många stora luckor att täppa till inom funktionshinderforskningen. Det anser i alla fall många universitet och andra forskningsaktörer. Som en del av kartläggningen av forskningsbehovet anordnar MFD i mars en hearing.
Svensk expertis inom datorspel kan bli till nytta inom vård och omsorg. Åtminstone om man får tro Peter Ljungstrand från Interactive Institute of Swedish ICT.
På MVT2015 föreläste han om hur ”gamification” eller ”spelificering” av exempelvis sjukgymnastik kan underlätta och motivera träning. Men det krävs många kompetenser för att göra rätt – allt från medicinska kunskaper och psykologi till sociologi och tekniska kunskap om datorer och spelutveckling.
Bland många exempel Peter Ljungstrand lyfte fram fanns hunden Rubella, som förändrar utseende beroende på hur aktivt hundens ägare utför sin träning. Hunden blir ett alter ego av ägarens egen fysiska aktivitet. Om du är aktiv och går mycket ser hunden glad ut, om du inte sköter träningen ser den ledsen ut.
Ett annat sätt att få fler att träna är att koppla datorspel till en balansplatta för sjukgymnastik.
Jörgen Sandell från Inerventions berättade om Mollii, klädesplagget som blivit en mycket uppskattad form av rehabilitering, inte minst bland unga människor med exempelvis cerebral pares. www.inerventions.se
De utvecklar enkla digitala verktyg som stödjer personal inom omsorgen. Sara Lycke, vd, och Tomas Berglund från Cenvigo berättade om några olika produkter, varav en del ännu under utveckling.
– Alla har rätt att leva ett gott liv, hela livet. Vi hjälper till att med enkla medel sätta hälsan i främsta rummet för att skapa livskvalitet och självständighet.
www.cenvigo.com
Abilia demonstrerade lättanvända mobiler och planeringsverktyg för personer med funktionsnedsättningar.
Västerås stad var en av initiativtagarna till konferensen och hade många medarbetare på plats för att informera om införandet av välfärdsteknologi.
John Arbro från Tunstall demonstrerade det nyckelfria låssystem CareLock. En mobil är det enda som behövs för att låsa upp dörrlåset,som från utsidan ser ut som ett helt vanligt lås.
CareLock kan ge stora besparingar genom att vårdgivare slipper hämta och lämna nycklar, vilket annars kan slösa bort mycket tid. Nyckelhantering inom hemtjänst kan står för upp till 15 procent av arbetstiden inom hemtjänst, har Tunstall räknat ut.
Den digitala nyckeln i CareLock kräver varken lösenbord eller kort, utan bara en godkänd mobiltelefon.
Tunstall hade mycket annat att visa upp också, inte minst inom trygghetsssystem som företaget anser sig vara störst i världen på. www.tunstallnordic.com/sv/
Bättre teknikstöd inom LSS-verksamheter kan betyda mycket för att öka delaktighet och självständighet. Monica Rydén från MFD delade med sig av positiva erfarenheter från projekt i Täby, Trollhättan och Värmdö. En rapport om projekten är på gång, för alla som vill lära sig mer om teknikstöd inom LSS.
Mässan hade en egen redaktion bestående av utsända medarbetare från Ringla, en verksamhet som finansieras av Socialdepartementet och Stockholms läns landsting och som har som syfte att sprida information om goda exempel inom hälso- och sjukvård. På MVT2015 följde man upp mycket av det som hände på seminarierna och mässgolvet.
Öppna samarbeten mellan olika leverantörer av teknikstöd är det som många svenska kommuner är på jakt efter. Och det danska företaget Sekoia vill gärna hjälpa till. På MVT2015 visade man bland annat upp en app som kan användas för att samla många olika leverantörer i ett samarbete kring olika behov inom vård och omsorg.
– I vår programvara kan man samla allt, sa Troels Nilsson.
På plats i montern frnns fr v Brian Sandholdt, Tobias Høher och Troels Nilsson, som alla är medgrundare av Sekoia, ett företag som är baserat i Åhus.
www.sekoia.dk
Pär Astner berättade hur Telia Healthcare vill hjälpa kommuner att införa flera digitala tjänster inom omsorgen.
Jonas Enebrand visade iPad-appen ”eFrid” för intresserade besökare från kommunal omsorg. eFrid är utformad för personer med kognitiva funktionsnedsättningar och för äldre. www.efrid.se
Alf Ingvarsson från svenska telefonföretaget Doro visade upp allt från nya lättanvända mobiler till kompletta koncept för hemtjänst. En intressant nyhet var trygghetstelefonen Doro Secure 580 IP, som har dubbla SIM-kort för att kunna användas både som trygghetslarm och som vanlig telefon samtidigt. En extra finess är att larmet är kopplat till hemtjänsten så länge man befinner sig i hemkommunen, men till anhöriga så snart man reser till annan ort, något som den inbyggda GPS:en håller koll på.
Åke Dahlborg kan allt om samhällsekonomiska analyser och fanns på plats i Rådgivningstorget på MVT2015. Både kommuner, myndigheter och forskare passade på att ställa frågor om hur man kolla upp hur lönsamt det är med olika hjälpmedel och stöd.
Gör intervjuer med arbetsterapeuter som har praktisk erfarenhet, var ett av tipsen.
Bedöm vad det innebär i minskade vårdinsatser om en äldre person kan bo hemma längre, det kan spara 1000 kronor om dagen för en kommun, löd ett annat tips.
Åke menar att kommunerna har stora möjligheter till besparingar genom att satsa på hjälpmedel.
– Man kan inte hävda att hjälpmedel är en ekonomisk belastning, ofta får man tillbaka kostnaderna snabbt. Man kan göra mycket med den kunskap som redan finns, säger Åke som bland annat hänvisar till en studie som gjorts kring larmet Posifon.
– Om en person försvinner och man måsta sätta in polis och räddningstjänst kan kostnaden bli en halv miljon kronor per dag.
Ett solklart exempel på att hjälpmedel trots allt är billiga och lönsamma.
Trots detta är osäkerhet kring ekonomin en av de vanligaste förklaringarna till att det är svårt att få fram hjälpmedel.
– Det har blivit bättre men det går fortfarande för långsamt, säger Åke Dahlborg som hoppas på att myndigheter som MFD, Socialstyrelsen och SKL ska driva på utvecklingen.
– Alla vinner på det här. Kommunerna gör stora besparingar men framför allt får enskilda brukare och närstående en ökad livskvalitet.
Åke Dahlborg har tagit fram flera rapporter, den senaste är ”Samhällsekonomiska nordiska studier inom området välfärdsteknologi” och den finns på mfd.se
Kom med ett förslag och vinn en miljon. Maria Kleine och Lars Lundberg, Stockholms stad, och Lars Palmeberg från Stockholms läns landsting fanns på plats för att puffa för Nordic Independent Living Challenge.
Både privatpersoner, kommuner och andra i de nordiska länderna kan delta med förslag som underlättar för att leva ett självständigt och aktivt liv.
Och nya förslag kan behövas! Många är missnöjda med de lösningar inom välfärdsteknologi som erbjuds idag.
– Vi måste ha mer än produkter, vi behöver en infrastruktur, sa Lars Lundberg och kritiserade bristen på helhetssyn och öppenhet hos leverantörerna.
Bioservos VD Thomas Ward gör som många andra svenska innovationsföretag och satsar på att nå långt utanför Sveriges gränser med ”robothandsken” SEM.
– Vi vill göra avtryck på världsmarknaden. Vi har redan börjat med återförsäljare i flera länder och intresset är stort eftersom det inte finns någon liknande produkt.
Att två miljoner människor såg ett uppmärksammat inslag i brittiska TV-programmet Gadget Show har förstås inte minskat intresset. Samtidigt pågår en ständig vidareutveckling av handsken i samarbete med både brukare och sjukhus och förvaltningar som själva vill använda handsken och därför aktivt deltar med synpunkter. www.bioservo.com
Många ville prova på jDome BikeAround som är ett nytt hjälpmedel för aktivering och träning, både inom vården och i hemmet. Genom att visa olika miljöer på skärmen kan man färdas vart som helst på cykel eller till fots, utan att behöva lämna hemmet. Bakom innovationen finns det svenska företaget www.divisionbyzero.se