Björn Ranelid: Mitt barnbarn har gjort mig ödmjuk

Foto på Björn RanelidMobbningen har aldrig slutat, säger Björn Ranelid i vår stora intervju med honom i Föräldrakraft nr 5, 2008 som utkommer idag den 17 oktober.

Björn Ranelid berättar om hur han blev retad som liten och hur spåren finns kvar än idag och har bidragit till att göra honom till en kontroversiell person. På senare år har dock barnbarnet Saga, som har en ovanlig diagnos, lärt honom att vara ödmjuk.

Björn Ranelid är högaktuell med en ny bok i dagarna och i vår intervju berättar han om sina vedermödor som författare och förklarar bland annat varför han aldrig skulle ha blivit författare om han inte själv haft den ovanliga sjukdomen Melkersson-Rosenthals syndrom.

– Jag hade antagligen inte varit författare och haft den syn på världen och människan som jag har idag om jag inte mött det motstånd jag mötte som liten och fått kämpa, säger Björn Ranelid.

– Jag minns särskilt två händelser när jag var tonåring. Den första var nio dagar efter att jag opererats första gången. Jag hade äntligen fått ta bort stygnen och gick ut för första gången efter operationen. Vid kiosken träffade jag en av mina mobbare som tittade på mig och sa att ”det hjälper inte om de skär bort hela huvudet på dig, du är lika ful ändå”, berättar Björn.

Idag har Björn Ranelid en ”obarmhärtig” hållning till mobbning.
– Om någon säger något ont om någon annan eller pratar bakom ryggen på henne eller honom ska man resa sig upp och gå därifrån. Man måste markera att ett sådant uttalande om en medmänniska inte är acceptabelt, säger Björn.

Hans lösning till att utplåna mobbningen är just att inte på några sätt acceptera att den förekommer. Och då måste alla hjälpa till.
– Barn och unga går alltid att lära. Genom att vara tydlig mot sitt barn om att man inte accepterar sådant beteende går det att få bort mobbningen på skolorna. Samma attityd och inställning måste finnas hos lärare, de måste engagera sig. Och viktigast är att aldrig dalta med barn vad gäller mobbning. Det räcker inte att säga att ”det är inte så farligt, men gör helst inte så”. Kan man lära barn att läsa, skriva och gå, kan man lära dem rätt och fel, säger Björn.

Lärare har en tung roll i att motverka mobbningen på skolorna, men Björn menar att föräldrar har ett stort ansvar att lära sina barn att bete sig på ett värdigt sätt mot sina medmänniskor.
– De föräldrar som inte lär sina barn att det är fel att mobbas är lata och okunniga, säger Björn.

Men kan man döma föräldrar på det sättet och sätta det kravet på dem?
– Vi ska inte glömma att mobbning även fortsätter upp i vuxenlivet och att vuxna mobbas på arbetsplatser, minst lika mycket som barn i skolorna. Föräldrar måste vara goda föredömen och våga lära sina barn att inte mobbas. Det handlar om omsorg. Och jag skulle aldrig säga att jag till exempel inte skulle umgås med ”en sådan förälder”. Däremot skulle jag vilja stötta den föräldern att göra rätt, säger Björn.

Vill du läsa hela intervjun kan du beställa prenumeration med ett mejl till info@faktapress.se