Boendet som är ”en dröm” både för personal och boende

En av orsakerna till att Gabriella trivs så bra med att bo på gruppbostaden Granebo är den duktiga personalen.
– Alla anställda ska ha utbildning och goda kunskaper inom vård och omsorg, säger Siv Pettersson som är chef för boendet.

Och det är inga större problem att hitta utbildad personal.
– Jobben är populära, just nu har vi 35 ansökningar på ett nytt jobb.

Elin Kühne är en av medarbetarna på Granebo. Hon gjorde praktik på boendet, kom tillbaka som trainee och är numera anställd där.
– Det är så vi vill att det ska fungera, säger Siv Pettersson.

Gabriellas mamma Susanne Södermark intygar att detta fungerar bra:
– Det kommer många praktikanter från omvårdnadslinjen och de som söker sig dit är intresserade av arbetet, säger Susanne Södermark.

Det finns fler fördelar med Granebo, som blev inflyttningsklart för cirka fem år sedan och därför känns väldigt fräscht och modernt.

De boende är med och påverkar miljön och aktiviteterna, på många olika sätt. Nyligen hjälptes man åt med att bygga en altan för grillkvällar. Alla har dessutom egna odlingar.

Alla boende på Granebo har egna odlingar. Gabriella har satsat på bland annat jordgubbar och smultron. Foto: Linnea Bengtsson.
Alla boende på Granebo har egna odlingar. Gabriella har satsat på bland annat jordgubbar och smultron. Foto: Linnea Bengtsson.

All personal utbildas i PFA, pedagogiskt förhållnings- och arbetssätt, för att ge varje individ största möjlighet till inflytande.

– Det hjälper oss att ta till vara de boendes åsikter och intressen, istället för att personalen ska styra allt, säger Carina Fridlund, en av medarbetarna.

– Man stannar upp och tänker till, för att hitta de boendes önskemål. Det är det som gör att vi kanske åker till motormässa med två boende, inte alla sex. Vi lägger pussel utifrån intressena och är flexibla med hur vi lägger arbetstiden.

– Flextidsavtalet är guld värt, med lite framförhållning kan man lösa väldigt mycket, betonar Siv Pettersson.

Mattias Jedebert har vikarierat på boendet under sommaren och är stormförtjust över sin arbetsplats:

– Jag blev ”chockad” över hur bra strukturen är här på boendet. Jag fick en pärm där allt stod som personalen ska göra. Det var som en dröm när man är ny. Och ingen säger någonsin att ”så har vi alltid gjort” utan istället försöker man alltid utveckla och göra något bättre.

Måns Zelmerlöw är Gabriellas absoluta favorit och hon har sett till att träffa honom flera gånger i samband med konserter. Foto: Linnea Bengtsson.

Personalen är också mån om att dela med sig av erfarenheterna. Kunskapen från Granebo sprids till nya boenden. Dagen efter Föräldrakrafts besök väntas studiebesök av personalen på ett nytt boende som öppnar inom kort.

– Det som är extra bra är också samarbetet mellan gruppboendena, säger Carina Fridlund.

Läs mer om Hudiksvall

Foto

”Hudiksvall lämnar vi aldrig”

Foto

Granebo, en dröm för både boende och personal

Foto

Personalens engagemang avgörande

Foto

Friskvård gör daglig verksamhet ännu bättre

Därför har Hudiksvall nominerats

Nöjda brukare med goda möjligheter att påverka

Nomineringen har lämnats in av verksamheterna Arbete och integration och Omsorgen om personer med funktionsnedsättning genom Annika Westerberg och Charlotte Palmborg, verksamhetschefer i Hudiksvall kommun.

”Vi vill nominera hela verksamheten Omsorg om personer med funktionsnedsättning därför att vi tycker att vi har en omsorg i världsklass. Vårt motto är: Vi vill vara bäst på att bli bättre!

Att vi tror oss ha en omsorg i världsklass grundar vi till viss del på resultat i våra brukarenkäter som visar bland annat att; 92% är  nöjda med det stöd de får, 95% upplever att personalen har ett bra bemötande och 90% upplever att de är delaktiga i planeringen av sina insatser.

Det vi kanske är mest stolta över är den höga kvaliteten som våra verksamheter håller. Våra brukare/deltagare har stora påverkansmöjligheter bl a genom handikapp- och delaktighetsrådet.”