Boken om en modig flicka

Som liten tyckte Katarina Frankel att det var svårt att prata om sin funktionsnedsättning och förklara för andra barn. När hon inte hittade tyckte hon det var pinsamt och det var svårt att få kamraterna att förstå. Nu har hon skrivit en bok om barn som berättar om sina funktionshinder.

”Johannas modiga idé” bygger på intervjuer med tio barn och är skriven i romanform. Målet med boken är att barn med och utan funktionshinder ska kunna läsa den och skaffa sig bättre förståelse för varandra.

– När man kommer upp i tioårsåldern börjar en tuff tid. Man börjar fundera mycket över att man är annorlunda och risken finns att man bara ser allt som är negativt. Barnen måste lära sig att de inte är sina svårigheter, säger Katarina Frankel.

Själv har hon en cp-skada som medfört svaghet i höger kroppshalva och svårigheter med rumsuppfattningen. Tidigare har hon skrivit boken ”Nästan ikapp – trots handikapp” som vänder sig till vuxna och handlar om Katarinas kamp genom livet.

I boken ”Johannas modiga idé” får vi istället träffa en tolvårig tjej som heter Johanna. Flickan Johanna påminner på många sätt om den flicka som Katarina själv var när hon var tolv år, men bygger samtidigt på de berättelser barnen berättat för henne.

– För mig var det en självklarhet att skriva boken delvis utifrån mina egna erfarenheter. Visst skulle jag kunna skrivit om en blind flicka, men jag vet ju egentligen inte hur det är att vara blind. Därför kändes det bättre att ta in mina egna svårigheter i boken, säger Katarina.

Johanna berättar om sitt liv och sina tankar. Boken är lättläst och vänder sig till barn i åldrarna 9 till 15 år. Johanna blir kär, kämpar mot motgångar och visar att det går att förändra sitt liv om man själv tar ansvar för det. Hon har flera kompisar som har olika funktionshinder och tanken är att både barn med och utan funktionshinder ska kunna läsa boken och lära sig förstå att alla är olika.

– Till boken har jag skrivit en lärarhandledning som finns att ladda ner gratis på internet. Jag skulle önska att boken skulle tas in till grundskolan och användas i klasserna för att lära barn om olikheter och att alla har rätt att vara som man är, säger Katarina Frankel.

Hon menar att det varit spännande att skriva boken, men samtidigt tufft. Hon har ofta ordagrant återberättat vad barnen sagt till henne i intervjuerna och hade ett stort arbete med att få alla barn och föräldrar att känna sig nöjda och säkra med innehållet.

Nu satsar Katarina Frankel helhjärtat på författarskapet och avslöjar att hon precis påbörjat arbetet med en ny ungdomsbok, en där hon kommer fokusera mer på syskon till barn med funktionsnedsättningar.

Förlag: Kabusa böcker
ISBN: 978 91 8968 069 2

Katarina Frankels hemsida: www.drivkraftfrankel.se