Boken som visar hur lätt man fixar fram jobb
Det funkar, så enkelt är det. Alla kan bidra med sin insats på arbetsmarknaden, med eller utan funktionshinder – och det är inte alls krångligt. Det vill Svenskt Näringsliv, LO och PTK nu sprida information om genom en bok med namnet ”Det funkar! Se människan bortom funktionshindret”.
Boken är en del i projektet Mångfaldsplattformen som görs inom Prevent (Arbetsmiljö i samverkan). Man vill sprida sina erfarenheter och goda exempel till företag för att inspirera dem att se möjligheterna och våga prova nya lösningar.
Att det är svårt att få ett ordentligt arbete som funktionshindrad är inte en nyhet. Enligt en undersökning som IFAU (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering) gjorde 2001 kunde man se att bara knappt 14 procent av arbetsgivarna i Sverige någon gång under de senaste fem åren hade övervägt att anställa en person med ett arbetshandikapp. 72 procent av dem valde att anställa den sökande.
Samtidigt kunde man se att 70 procent av arbetsgivarna blivit positivt överraskade av personens arbetsförmåga och 50 procent ansett att den anställde påverkat arbetskamraternas arbetsinsats positivt. Var femte person i Sverige mellan åldrarna 16 och 64 anser sig ha ett funktionshinder. Så varför anställs inte fler personer med funktionshinder?
I boken ”Det funkar! Se människan bortom funktionshinder” får man träffa inspirerande personer som, trots sina funktionshinder, skaffat sig intressanta arbeten. Birgitta Frejhagen blev som liten kallad lat. Hon har dyslexi och fick sin diagnos när hon var tio år. Idag är hon vd för utbildningsföretaget InfoKomp och sitter i Styrelsen för Skolverket. Sahar Mosleh sitter i en permobil och berättar om alla fördomar hon möter dagligen. Nu är hon ordförande i Förbundet Unga Rörelsehindrade – och visst orkar hon jobba heltid, vilken dum fråga.
Kristoffer Olofsson är inte född med ett funktionshinder. Han skadades i en mc-olycka, men arbetsgivaren stöttade honom och lät honom komma tillbaka till sitt arbete som körskolelärare, trots att han blivit förlamad från bröstet och neråt. Inte heller kocken Magnus Berglund föddes med ett funktionshinder. 1999 drabbades han av en led- och muskelsjukdom. På eget initiativ inspirerade han ledningen på Scandic Hotels att skapa en ny tjänst som handikappambassadör åt honom. Idag står Scandic Hotels i spetsen för tillgängliga hotell i hela Sverige.
Läs och inspireras, boken vänder sig först och främst till arbetsgivare, men passar lika bra som inspirationskälla för funktionshindrade som är trötta på arbetsmarknadens fördomar och vill ta sig ut i arbetslivet.
Boken finns att beställas på: www.prevent.se/bokhandel