Boverket föreslår bidrag till rullstolsgarage

Gör rullstolsgarage bidragsberättigade. Det föreslår Boverket idag i en utvärdering av bostadsanpassningsbidraget.

LÄS MER:
Remissvaren på Boverkets rapport finns på regeringens webbsida

Markant minskning

Efter Högsta förvaltningsdomstolens dom om rullstolsgarage (HFD 2020 referat 70) så har det varit ett markant mindre antal beviljade bostadsanpassningar i form av rullstolsgarage, skriver Boverket.

Därför föreslår Boverket åtgärder för att åter göra rullstolsgarage bidragsberättigade.

Boverket vill också ge ökade möjligheter för ägare av flerbostadshus att överta bostadsanpassningsbidrag och att möjliggöra för reparationsbidrag efter ett övertagande.

LÄS ÄVEN: Bidragen till bostadsanpassning har kollapsat

Så tycker branschen

Så här kommenteras Boverkets förslag av Stefan Andersson, vd för branschföreningen Svensk Bostadsanpassning.

Det är mycket glädjande nyheter och viktigt att det sprids så att alla som kommit i kläm under senaste åren får möjlighet till den hjälp de har rätt till.

Det som inte framkommer i Boverkets rapport är den feltolkning av domen i HFD som spridit sig bland Sveriges kommuner och som har styrt handläggningen av bidrag. HFD har aldrig sagt nej till förvaring och inte heller till garage i sig. Det enda domen reglerar är de så kallade specialanpassade och som de uttryckt de lätt flyttbara garagen som använts. Domen baseras på att de saknar fysisk koppling till funktionen i bostaden och främst att de varit flyttbara och tagits med vid flytt.

Med andra ord är det fritt fram att redan nu söka för förvaring av elrullstol, och då kommunen har en skyldighet att hantera förvaring av hjälpmedel så kvarstår till-, eller ombyggnad då annan förvaring saknas. Faktum är att det dessutom sedan en tid finns monteringsramar för att göra de nämnda garagen till fast monterade förråd där de ansluts i marken. Då omfattas de inte av HFD:s dom.

Från branschföreningen Svensk Bostadsanpassning har vi länge stridit för en lösning av frågan och ser nu med stor glädje fram emot lösningen.

Branschföreningens summering av rapporten gällande garagen:
Rullstolsgaragen ska återinföras som bostadsanpassning (lagändring).
Konsekvensen av HFD:s dom, nekande av garage och utebliven förvaring har medfört att behövande inte fått de elrullstolar som regionen förskrivit. En dom som beklagligt nog av många har feltolkats som att bidrag ej kan ges för förvaring. Något som är helt felaktigt då domen endast gäller så kallade lätt flyttbara garage (s.k. brödburkar).
Boverket har nu övervägt olika lösningar med slutsatsen att frågan inte kan ligga på regionen då förvaringen är ett kommunalt ansvar. Förklaringen är förhållandevis enkel då frågorna hanteras utifrån olika lagstiftningar med olika betydelse där lag om bostadsanpassning är en rättighetslag.
Då elrullstolar skrivs ut som hjälpmedel utifrån Hälso- och sjukvårdslagen innebär det alltså att bostadsanpassningen ska täcka förvaringsbehovet utifrån de kriterier som regionen satt upp. Därmed är ”eget tyckande” såsom temperaturgränser, utomhusförvaring osv. irrelevant i sammanhanget. Hävdar hjälpmedelscentralen låsbar varmförvaring med laddningsmöjlighet som en förutsättning för hjälpmedlet så är det också vad som gäller. Det är här viktigt att komma ihåg att utredningen slår fast att förvaring av hjälpmedel är en avgörande del av en fungerande bostadsanpassning. 

Bakgrunden till Boverkets utvärdering

Bakgrunden till Boverkets utvärderingsuppdrag är att såväl antalet ansökningar som antalet beviljade bidrag och bidragssummor har sjunkit under senare år. Regeringens uppdrag till Boverket har varit att belysa vad som hänt samt att redovisa orsaker till nedgången.

… och resultat

Boverket har inte funnit något som pekar på att lagändringen år 2018 skulle ha påverkat möjligheten att vare sig ansöka om bidrag eller att bevilja bidrag från kommunernas sida. Förändringen har pågått en längre tid och påverkats av en mängd faktorer, bland annat demografi och bostadsbestånd.

Boverket föreslår åtgärder för att åter göra rullstolsgarage bidragsberättigade, men ser även att lagen behöver ses över i andra delar:

  • Det gäller till exempel vem som ska företräda barn under 18 år när föräldrarna inte bor tillsammans och ändrad sökandekrets i vissa fall.
  • Boverket ser också ett behov av att ge ökade möjligheter för ägare av flerbostadshus att överta bostadsanpassningsbidrag samt möjliggöra för reparationsbidrag efter ett övertagande.
  • Boverket anser vidare att de som bor i familjehem för barn eller ungdomar enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) åter ska kunna beviljas bostadsanpassningsbidrag och att det tydligare ska framgå att en medboende till en person som beviljats ett biståndsbedömt boende ska kunna beviljas bostadsanpassningsbidrag.
  • Boverket anser att bestämmelsen om när en ansökan kan avslås på grund av brister i bostadens skick behöver kompletteras. Det ska framgå att bedömningen av om det råder byggnadstekniska brister, eftersatt underhåll eller avsevärda brister i grundläggande bostadsfunktioner ska avse skicket före anpassningen utan beaktande av vilka åtgärder bidrag söks för.
  • Boverket anser att begreppet ”planlösning” bör tas bort i 9 § lagen om bostadsanpassningsbidrag, som handlar om de särskilda villkoren vid byte av bostad, och att begreppet bör ersättas med skrivningen ”hur Boverket Utvärdering av lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag 7 utrymmena är fördelade och belägna”.
  • Dessutom anser Boverket att det behöver tydliggöras att de särskilda villkoren inte gäller när ansökan avser anpassning för en person som beviljats eller anvisats bostaden av en myndighet.
  • Boverket anser vidare att reparationsbidrag ska lämnas också för anordning eller inredning som främst är avsedd att tillgodose behov hos personer med funktionsnedsättning, även om den inte är av tekniskt slag. Medboende till en person med biståndsbedömt boende ska kunna beviljas reparationsbidrag. Samma sökandekrets ska gälla för reparationsbidraget som för bostadsanpassningsbidraget, med det tillägget att reparationsbidraget även kan sökas av ägare av flerbostadshus efter ett övertagande av rätten till bostadsanpassningsbidrag.
  • Slutligen anser Boverket att bestämmelserna om den så kallade anvisningsrätten i 14 § lagen om bostadsanpassningsbidrag bör upphävas och att återställningsbidrag ska kunna beviljas för åtgärder i anslutning till bostadsrättslägenheter även om lägenheten inte finns i ett flerbostadshus.

Vad händer nu?

Boverkets rapport har varit ute på remissbehandling som avslutades våren 2024, och remissvaren kan läsas på regeringens webbplats. Efter remissbehandlingen har inget hänt.

Valter Bengtsson
Foto: Linnea Bengtsson.

Text av Valter Bengtsson

Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.