Cissi Wallin: ”Var inte rädd för ditt kreativa kaos”

Förutom frilansskribent, bloggare och programledare står även skådis och producent med på Cissi Wallins meritlista. Hon hittade sin ”grej” med hjälp av uteslutningsmetoden:
– Jag testade olika saker innan jag frågade mig själv, vad jag kunde jobba med som gav mig minst ångest.

Orden uttalas mitt i fredagsmyllret på ett café i Stockholm. På ett avslappnat och på samma gång självklart sätt. Cissi Wallins arbetsschema är hektiskt och hon ska strax iväg på ett träningspass, därav den blå kepsen och hoodtröjan. Träning, rätt kost och god sömn har högsta prioritet.

– Det är förutsättningen för att livet ska fungera.

Vid 23 års ålder fick hon diagnosen ADHD.

– Det var en lättnad att få ett svar på varför jag är som jag är, men hade jag fått diagnosen när jag var yngre hade det kanske varit begränsande, vem vet.

Hon tittar ner i tekoppen och rör om lite med skeden, inflikar att det har börjat gå inflation i diagnosbegreppet.

– Bara för att ett barn inte kan sitta stilla på en lektion betyder det inte att han eller hon har en diagnos. Över huvud taget borde skolundervisningen vara mer inriktad på individuella lärstilar, någon kanske lär sig bäst genom att i rörelse lösa mattetal, någon annan kanske lär sig bäst genom bilder. I dagsläget är det väl bara Waldorfskolan som möter de behoven.

Något hon själv hade önskat under sin egen skoltid var just att få använda kroppen, att få kombinera gympa och matte exempelvis.

– Den svenska skolan är så likriktad, alla förväntas nå de uppställda målen på samma sätt. Sedan är det för mycket fokus på vad barnet inte kan, istället för att uppmuntra och berömma det som går bra. Vi som har en neuropsykiatrisk diagnos är väldigt särbegåvade och är extremt duktiga på få områden.

Att hon hittade sin nisch säger hon berodde på att hon körde uteslutningsmetoden.

– Jag testade på att göra lite olika saker innan jag hamnade rätt, och frågade mig själv ”vad är det jag kan jobba med som ger mig minst ångest” och ”brinner jag för det här”? Sett i backspegeln kan jag tycka att det inte heller är så farligt om man väljer fel, man kan alltid skola om sig. Och det man har lärt sig på vägen är bara en tillgång!

Numera lever hon ett liv där hon får utlopp för sin kreativitet, kvickhet och verbala förmåga och hon är inne på sitt femte år som programledare. Sitt första jobb på Sveriges Radio tjatade hon sig till och hon rekommenderar andra som går i liknande tankar att lägga mindre tid på CV och istället presentera riktigt bra idéer vid en eventuell jobbintervju.

– Man kan var en minst lika bra journalist även om man inte har någon utbildning, men man måste vara beredd på att jobba hårt.

Entreprenörandan tror hon kommer från föräldrarna som båda är egna företagare.

– Något jag fått med mig hemifrån är att inte tycka så synd om mig själv. Man är sin egen lyckas smed. Jag har fått göra egna misstag och lärt mig att ta motgångar, då blir fallet inte så hårt senare i livet. Som liten fick jag leva ut min rastlöshet utan några pekpinnar och mina föräldrar var väldigt engagerade och uppmuntrande. Många som har en neuropsykiatrisk diagnos är inte tillfreds med ett nio till fem jobb, man pallar inte att ha ett sådant inrutat liv. Istället kan man
föredra att jobba dubbelt så mycket under en begränsad period för att sedan kunna vara ledig i en månad.

Cissi Wallin vet vad hon är bra på och väljer att tacka nej till mycket.

– Efter ett tag på Sveriges Radio kändes formatet alltför stelt och ängsligt och därför övergick jag istället till

Radio 1; Sveriges första kommersiella radiostation. Där får jag ha åsikter och dela med mig av mina egna erfarenheter vid intervjuer. Självklart ska reportaget vara renodlat men dagens radiolyssnare vill ha identifikation också och jag har fått mycket positiva reaktioner.

Den egenskap som hon är mest stolt över är sin ärlighet. Om folk sedan dömer henne låter hon bli att bry sig om.

– Som Filip och Fredrik säger; den dagen man börjar lyssna på andras åsikter om sig själv då får man göra faddergalor istället!

Utanför fönstret vinkar glatt en kille klädd i täckjacka till henne. Han verkar vara på väg i riktning mot Mosebacke torg. Det här är definitivt Cissi Wallins kvarter. Bara en liten bit längre bort ligger hennes och sambons bostad, liksom träningslokalen där hon tillbringar mycket tid. Cissi Wallin tror på rätt kost och motion istället för medicin.


Cissi Wallin är en förebild för många unga och visar sitt engagemang i många sammanhang – som här när hon hösten 2012 ledde en debatt mellan Ylva Johansson (S) och Bettina
Kashefi (M) på Misa-konferensen om mångfald och företagande.

– Jag är nog lite ”häxig” av mig, men jag anser att kolhydrater och vitt mjöl är som gift för ADHD-hjärnan. Därför har jag uteslutit det ur min kost.

Att utöva någon form av fysisk aktivitet varje dag ger henne sinnesro.

– Det är läkemedelsindustrin som tjänar pengar på att vi som har ADHD käkar mediciner och jag tror att många som äter medicin faktiskt kan vara utan.

Hon är medveten om att det är en kontroversiell åsikt men tycker att alla skulle kunna lösgöra åtminstone 30 minuter per dag för att träna eller promenera. Och att sluta äta kolhydrater är inte heller så komplicerat, menar hon.

– Det är bara att plocka bort det från tallriken!

Själv tränar hon styrka och kondition.

– Jag mår aldrig så bra som under ett träningspass när en massa endorfiner skapas och som hjälper mot nedstämdhet och dåliga känslor.

Rollen som förebild vill hon gärna tona ner.

– Jag tänker inte så mycket på det, men jag tycker att en bra förebild är någon som kan stå för sina misstag, säger Cissi Wallin.