De ger bort pengarna som skulle gått till höjd hab-ersättning

Pengar och Stockholms stadshus. Collage: Linnea Bengtsson / Yanan Li.

Staten delade ut 100-tals miljoner till kommunerna under 2018 - för att de skulle höja habiliteringsersättning. Nu visar det sig att flera kommuner struntat i höjningen, och nu måste återbetala till staten. Collage: Linnea Bengtsson / Yanan Li.

”Jag blir förbannad helt enkelt. Det är våra pengar, så då ska de inte tillbaka till staten”

ANNONS

Annons för durewall.se

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för LSS-skolan

Fyra kommuner ”ger bort” miljontals kronor som skulle använts som hab-ersättning till medarbetare på dagliga verksamheter.
Sveriges Radios Klartext avslöjar idag att flera kommuner har struntat i att höja hab-ersättningen. Därför måste de betala tillbaka pengarna till staten.

– Jag blir förbannad helt enkelt. Det är våra pengar, så då ska de inte tillbaka till staten, säger Anders Wieslander till Klartext.

Anders är en av de många deltagare på daglig verksamhet enligt LSS och som går miste om höjningen av hab-ersättningen (eller habiliteringsersättningen).

Harald Strand, ordförande för FUB, är mycket kritisk till alla de kommuner som struntat i att utnyttja det statliga stödet till hab-ersättningen.

Till Klartext säger han idag:
– Det är klart att jag blir arg. Kommunerna ger bort pengar som inte är deras. Det här är pengar som arbetstagare på daglig verksamhet verkligen behöver.

 

Dålig bortförklaring

En del kommuner försvarar sig med att man inte litar på att det statliga stödet till hab-ersättningen finns kvar i framtiden, och att man därför inte vågar höja ersättningen.

Men det är riktigt dålig bortförklaring anser Harald Strand:

– Man kan betala ut höjd habiliteringsersättning utan att ha några åtaganden för framtiden. Göra en extra utbetalning, en bonus för 2018, sedan behöver man inte diskutera 2019 och framåt.

 

Läs mer

”Var tredje kommun har inte sökt bidrag till hab-ersättning – nu krävs skärpning”

Fler artiklar om habiliteringsersättning.

 

 

Publicerad:
2018-11-29

Av: Valter Bengtsson

Nyckelord:
Harald Strand, daglig verksamhet, ekonomi, hab-ersättning, habiliteringsersättning, privatekonomi, rehabilitering


ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för durewall.se

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Humana