De lockar till årets stora dyslexihändelse
Dysleximässan är årets stora ”dyslexi-händelse”. Och i år har Dyslexiförbundet FMLS laddat upp med ett extra spännande program. Musikern och skådespelaren Nassim al Fakir är en av kändisarna som väntas dra besökare till Solnahallen i Solna. Hjärnforskaren Torkel Klingberg är ett annat affischnamn.
– Vi hoppas på 1500 besökare eller mer, vi har ett väldigt bra program, säger Inger Rålenius på Dyslexiförbundet FMLS.
För arrangören är det viktigt att ha med inte bara pedagoger och hjälpmedelsleverantörer utan även kända personer som Nassim al Fakir. Han är på plats för att berätta om sina egna erfarenheter av dyslexi.
– Det skapar nyfikenhet och lockar nya besökare som upptäcker att det finns mycket annat värdefullt på mässan också, säger Inger.
Att hitta nya besökare är viktigt eftersom mässan kan ge så mycket tips och inspiration för alla som har svårt för att läsa, skriva och räkna.
– Varje år kommer nya föräldrar, lärare och andra som säger att ”nu har jag fått ett uppvaknande”. Jag tror att det är många varje år som får nya idéer på dysleximässan, säger Inger Rålenius.
Även om det fortfarande är några månader kvar till årets Dysleximässa (den 21-22 oktober i Solna) kan det vara dags att planera och förbereda. Det handlar om ett 40-tal olika föreläsningar, lika många utställare och åtta workshops.
– Jag tycker att man ska titta igenom programmet noga och bestämma sig för vilka föreläsningar man vill höra, men också avsätta ett par timmar för att gå runt bland utställarna, säger Inger.
Programmet och utställareförteckningen publiceras på hemsidan dyslexi.org i mitten augusti.
Inger Rålenius tror att besökarna på Dysleximässan i oktober kan se fram emot många idéer och mycket inspiration.
Inger Rålenius har själv en favoritnyhet bland utställarna, nämligen Oribi Writer som fixar rättstavningen i iPad.
– Det är en produkt som jag själv har väntat på i många år. Det är roligt att det äntligen har kommit. För mig betyder Oribi Writer mycket eftersom jag gillar att skriva på iPad, till exempel när man sitter i möten. Det har varit frustrerande att inte ha någon rättstavning, säger Inger Rålenius.
I Föräldrakraft och på HejaOlika.se får du snart läsa fler artiklar om vad som är på gång på Dysleximässan. Vi har bland annat en intervju med hjärnforskaren Torkel Klingberg och reportage om nya sättet att gå i skola på webben – Schoolido.
MERA FAKTA
Läs mer om Dysleximässan på Dyslexiförbundets hemsida.