Debatt om skolstöd och diskriminering väntas på Dyslexidagarna

Vad kommer diskrimineringslagen att betyda för elever som har funktionsnedsättning?
Vad händer efter SBU:s stora granskning av dyslexitester?

På Dyslexidagarna i Malmö i oktober kommer dessa två frågor äntligen upp till stor debatt.

Dyslexidagarna anordnas varje år av Dyslexiförbundet FMLS för att sprida information om läs och skrivsvårigheter/dyslexi.

Arrangemanget är mycket välbesökt och dessutom arena för viktiga debatter inom skolområdet. Förra året anordnades en uppmärksammad debatt om användning av hjälpmedel vid nationella prov.

Cirka 1500 besökare väntas under de två konfernsdagarna 24-25 oktober på Stadionmässan i Malmö. På plats finns även ett 40-tal utställare som bland annat visar upp hjälpmedel.

Stort intresse riktas mot SBU:s nyligen släppta rapport om tester och insatser för elever som har dyslexi.
– Det här får stor påverkan på den framtida forskningen och skolsituationen för elever med dyslexi. Stödet till barn med dyslexi har varit ett svart hål, säger Inger Rålenius Dyslexiförbundet FMLS.

På plats är Karin Stenström från SBU för att presentera rapporten och därefter väntas het diskussion.

 

Foto

”Dysse” – det vill säga duon Niklas Nilsson och Petra Nylén – deltar med en föreläsning på Dyslexidagarna om att leva med dyslexi. Foto: Linnea Bengtsson.

 

Under Dyslexidagarna kommer även den nya diskrimineringslagen att debatteras. Frågan som ställs är vilken betydelse lagen kan få för elever som har funktionsnedsättningar. Förbättras möjligheterna till stöd eller inte?

Vidare debatteras Dyslexiförbundets kartläggning av dyslexiutredningar och förskrivning av hjälpmedel i landstingen.

I konferensprogrammet bjuds på många tips och goda exempel. Helsingborgs kommun har satsat stort på att förebygga och kompensera läs- och skrivsvårigheter. På plats är Gertrud Ek och Elisabeth Klevborn från Helsingborgs kommun.

Största dragplåstret är Vera Nord, den 12-åriga tjejen som blivit känd för sånger som ”Dyslexi är bajs” och medverkan i bland annat Allsång på Skansen. På Dyslexidagarna medverkar hon med sång – både vid inledningen och med ett längre framträdande under dag två.