Det är okej att njuta av livet – Tomas Sjödin berättar om förlusten av två av sina söner

Ett nytt kapitel i livet har påbörjats av Tomas Sjödin. ”Man ser fördelarna och man inser att det är okej att njuta av livet igen”, berättar han i en stor intervju i Föräldrakraft nummer 6 som utkommer i slutet av denna vecka. Men han kämpar ännu med sorgen efter att ha förlorat två av sönerna i obotlig hjärnsjukdom.
Föräldrakraft har hälsat på hemma hos författaren och pastorn Tomas Sjödin i Säve utanför Göteborg, för ett samtal om sönernas kamp mot den dödliga sjukdomen och hur familjen har lärt sig leva med sorgen. Idag arbetar familjen med att gå vidare och förstå att det är okej att njuta av livet.
– Vi kommer alltid att söra våra killar men tacksamheten över att vi fick lära känna dem och ha dem här hos oss den korta tiden överväger, berättar Tomas Sjödin i den sex sidor långa intervjun.
Idag känns vardagen för Tomas och Lotta Sjödin nästan för enkel. Den tredje sonen, John, har fyllt 20 år och klarar sig själv, så ”det finns ingen som egentligen behöver oss”.
– Vi var en stor och krävande familj och nu är vi en liten, flexibel familj. För ett år sedan när Ludvig gick bort var det svårt att se. Här tog en viss sorts liv slut och ett nytt liv började. Det var en hemsk tanke vi inte ens ville tänka, säger Tomas.
I övrigt innehåller Föräldrakraft nr 6, 2008 flera aktuella teman:
Bluffen – därför blev det ingen skola för alla. Det är titeln på vårt 9-sidiga tema om skolan och dess tillgänglighet. Vi speglar den nya rapporten Särskild, särskiljd eller avskiljd som tagits fram av bland annat Unga RBU:are genom samtal med ungdomar och experter. I en intervju tycker Greger Bååth, chef för nya Specialpedagogiska Skolmyndigheten, till om tillgängligheten, det pedagogiska stödet till eleverna, lärarutbildningen och om varför framstegen varit så små.
Små steg gör gott. Mikael Pettersson är stolt och glad över sitt jobb på Posten i Råcksta. Med hjälp av företaget Misa och ”de små stegens metodik” har Mikael fått chansen att ta ett stort kliv ut på arbetsmarknaden. Möt Mikael och andra ungdomar, företagsledare, arbetsförmedlare i vår stora 20-sidiga special om ”Mitt jobb”.
Visioner om fler jobb. Föräldrakraft har intervjuat partier och fackförbund – hur ska ni skapa fler jobb för unga personer med funktionsnedsättningar? Läs vår rapport.
Tomten, jag vill ha en dator. Bästa julklappen hittills – den kom ”Hjälpis” hem till Elin med redan i november. En Mytobii-dator med ögonstyrning. ”Jag blev superglad när de sa att jag fick behålla datorn”, berättar Elin på våra sidor med julklappstips i form av datorlösningar och nya böcker.
Guiden i detta nummer: ”Utredning pågår.” Varje år utreds hundratals barn i Sverige. Orsakerna kan variera, men principen är densamma: Utredningen ska underlätta förståelsen för barnet och vilken hjälp det kan behöva.
Föräldrakrafts Folkhögskoleguide innehåller tips på utbildningar hos ett 30-tal folkhögskolor från norr till söder.
Detta och mycket mer finns att läsa i det julnumret som är på hela 92 sidor. Du som är prenumerant får tidningen i brevlådan senast den 5 december.