”Det är viktigt att få ett papper på vad man kan”
Det är lätt att se att fiket är populärt. Smörgåsarna har sålt slut och kön ringlar lång till det nya cafét på Fyrisskolan i Uppsala. Men bakom kassan behåller Märjam Kuusisto, 26 år, lugnet trots ivriga kunder.
Det är genom den dagliga verksamheten i Vård och bildning, Uppsala kommun som Märjam har fått praktik i cafét, som ska fungera som ett ”växthus” för unga som vill komma närmare den vanliga arbetsmarknaden.
– Jag trivs kanonbra med att det är fullt ös, säger Märjam. Det är inte kul att smörgåsarna tar slut men vi får nya leveranser i morgon!
Jobbet drar igång halv åtta varje morgon, då Märjam förbereder med att koka kaffe och ställa fram baguetter och fylla på med andra godsaker. När cafét öppnar är det ofta redan kö.
– Eleverna är glada att vi öppnar åtta, så att de hinner fika innan lektionerna börjar kvart över, säger Märjam.
Här träffas elever, lärare och annan skolpersonal varje dag medan Märjam ser till att hålla ordning, torka upp, fylla på och ta betalt.
Uppgifter finns att göra hela tiden och det älskar Märjam. Men hon vill gärna praktisera ett tag till, hon känner sig ännu inte mogen för att söka externa caféjobb.
På Fyriscafét får hon lära sig alla tänkbara arbetsuppgifter och hon kommer dessutom att genomgå en validering enligt OCN-metoden. Det innebär att Märjam efter praktiken får ett så kallat OCN-intyg som noga beskriver vad hon lärt sig. Det ska göra det enklare och säkrare att få en lämplig anställning på den ordinarie arbetsmarknaden.
Märjam tror att hon så småningom kan börja jobba deltid på ett externt café.
– När jag känner mig redo kanske jag kan jobba två dagar externt och sedan öka. Man kan inte gå från noll till hundra direkt.
Ett av hennes favoritcaféer är Coffehouse by George vid järnvägsstationen i Uppsala.
– De har väldigt gott kaffe och trevlig personal, ungefär lika gott och trevligt som här, skrattar Märjam.
Cafébranschen går bra i Uppsala, tack vare många kaffesugna studenter och den växande turistströmmen. Det ger tillväxt även i hotellbranschen, där Märjam för övrigt också haft en lyckosam praktik.
– Jag jobbade på Hotell Gillet ett år, säger hon.
Sedan Märjam gick ut omvårdnadsprogrammet på Lundellska gymnasiet år 2010 har hon även jobbat med att ta hand om äldre personer med demens på Glimmern och Årstagården, två olika boenden i Uppsala. Och därifrån fick hon med sig ett värdefullt OCN-intyg, som bevis på sina kunskaper.
– Det var lite krångligt att svara på alla frågor muntligt och skriftligt och att bli observerad i arbetet. Men samtidigt var det kul och spännande. Det känns roligt att ha ett intyg att visa upp.
Praktiken på Fyriscafét pågår ännu en tid, sedan är det en öppen fråga om det blir fortsatt caféjobb eller äldreomsorg igen.
– Jag har lite beslutsångest, säger Märjam. Jag har mest erfarenhet att jobba med äldre men café är också roligt.
Äldreboendet Glimmen är ett av favoritjobben hittills. Varför? Hemtrevlig miljö och fina arbetskamrater, förklarar Märjam.
– Att ha arbetskamrater med olika erfarenheter och humor betyder mycket. Man vill ha roligt på jobbet och få uppskattning för det man gör.
Det är inte alltid Märjam har känt uppskattning men just nu gör hon det verkligen, i kassan på Fyriscafét.
– Det kan vara 20 personer i kön, men jag stressar inte upp mig och om någon försöker tränga sig före så säger jag ifrån. De får vänta på sin tur. Jag tycker det är roligt när det händer mycket.
När Märjam tar nästa steg mot den vanliga arbetsmarknaden får hon stöd av kommunens egna coacher, som jobbar ungefär som Arbetsförmedlingens SIUS-konsulenter med att stödja och följa upp. Vård & bildnings dagliga verksamhet i Uppsala kommun har åtta coacher som just nu har kontakt med ett 100-tal personer på externa arbetsplatser.
Statistiskt sett har hittills ungefär tre personer per år gått från den dagliga verksamheten till extern anställning, men Elin Lindberg på enheten inom Arbete & sysselsättning tror att antalet kan öka. Men för att det ska lyckas tror hon samtidigt att lönebidragen behöver förbättras.
– Moroten för att gå ut i arbetslivet är idag alltför liten eftersom skillnaden mellan den ersättning man får från
Försäkringskassan och lönen med nuvarande lönebidrag i början blir så låg, säger Elin.
Märjam är också tveksam till hur hennes ekonomi blir vid en extern anställning.
– Jag har en kompis som arbetar med lönebidrag och när hon är sjuk förlorar hon inkomst. Om jag är sjuk förlorar jag inga pengar. Hon tjänar lite mer än jag men om hon är sjuk blir det inte så stor skillnad, säger
Märjam som helst vill ha bättre lön när hon lämnar daglig verksamhet och övergår till externt jobb med hårdare krav och tuffare arbetstider.
Idag har Märjam aktivitetsersättning och bostadstillägg. Dessutom en liten ”habiliteringsersättning” på 56 kronor per dag från den dagliga verksamheten.