”Detta ville vi att Eskil skulle ha”

Entrén

1. Familjen ville ha en egen ingång för att slippa byta mellan uterullstol och innestol i sin befintliga entré där hela familjens ytterkläder och lillasysters barnvagn också skulle få plats. Takliften som monterades i rummet skulle fungera för alla lyft och tjänstgöra även vid byte av ute- och innestol.


Väggen mellan hallen och rummet går inte ända upp till taket, det gör att tvärbalken till takliften kan röra sig fritt över båda rummen.

2. Hade de inte bekostat en egen entré så hade de antingen fått göra lyften med mobil lift i husets huvudentré eller fått rulla Eskil i uterullstolen till hans rum för att göra lyftet där.

3. Ett annat skäl till den egna entrén var långsiktig. När Eskil blir tonåring/ung vuxen är det lite självständigare med en egen entré.

4. Familjen tänkte också på framtida skiftbyten för personliga assistenter och att de kommer behöva ha personal i hemmet dygnet runt. Tidiga mornar eller kvällar kan de sköta skiftbytena själva utan att störa resten av familjen.

5. I entrén finns också en rymlig hall/förvaringsutrymme. Här förvarar de rullstolar, ståskalsställning och alla förbrukningsartiklar.

Rummet

1. Takliften monterades när rummet byggdes. Liftföretaget kom och skruvade upp sina fästen direkt i takstolarna, som är förstärkta. När innertaket var gjort kom de igen och borrade fram sina fästen och monterade takskenorna och själva liften.

2. Rumsavdelaren mellan förvaringsutrymmet och själva rummet går inte hela vägen upp till taket. Det är för att tvärbalken till takliften ska kunna röra sig fritt över hela rumsytan.

3. Golvvärmen var viktig för att Eskil är mycket på golvet och leker och gör stretchövningar och gymnastik. Eskils muskeldystrofi gör honom väldigt frusen och han har svårt att själv hålla sig varm.


Då Eskil ofta är på golvet har det golvvärme och fönstren går hela vägen ned så att han ser ut. Fönstrena vätter mot norr och i taket finns många ljuspunkter för att skapa och sprida ett starkt och mjukt ljus som gynnar Eskils syn. Valet av matt golv är för att minska irriterande blänk.

4. Fönsterpartiet går ner till golvet. Det är för att Eskil ska kunna se ut när han är på golvet.

5. Fönsterpartiet ligger åt norr. Det släpper in mycket ljus utan att solen kan stå på och ger en bländningseffekt. Eskils synskada gör att han behöver mycket ljus, men ljuskällan får inte vara direkt. Det finns också fönster i rummet som ligger i västerläge. Dessa bländas av med rullgardiner under sommarhalvåret.

6. Belysningen i rummet är väl tilltagen för att ge Eskil en bra ljusmiljö. I entrén och förvaringsutrymmet finns två takplafonder och i själva rummet finns sex. Taklamporna är fördelade på tre områden: två i entrén, två över sängen och fyra över själva rummet.

7. Fönsterpartiet har också en altandörr som går till en egen altan med trädäck. Norrläget gör att det är en skuggig och sval plats sommartid. Här ute kan Eskil vara med sina assistenter och ha vatten­lek eller blåsa såpbubblor sommartid. Han får möjlighet till en aktiv utevistelse utan att det behöver bli så krångligt. Altanen har familjen bekostat själva.


Eskil gillar att vara ute och på hans egen uteplats känner sig assistenterna bekväma med att dra igång bus och vattenlek.

8. Det finns också generöst med eluttag runt om i rummet. Men det är svårt att tänka på allt. Familjen fick nyligen dra en förlängningssladd för att få ström till Eskils elektriska filt som han har i sin säng.


Ett enkelt sätt att ha koll på ditt barn är att använda ett babylarm.