DHR och Unga Rörelsehindrade vill stoppa nya assistansregler
Grunden för assistansreformen skjuts i sank om de nya reglerna för assistansersättning genomförs i sommaren. Det säger Emelie Felderman, Unga rörelsehindrade och Maria Johansson, DHR.
Den 10 april är det tänkt att Riksdagens ska ta beslut om de nya reglerna. Regeringens förslag godkändes igår av Riksdagens socialutskott så det mesta kan tyckas klappat och klart.
Men många assistansberättigade har reagerat skarpt på att de nya reglerna kommer att leda till allvarliga begränsningar.
{loadposition incontent}– En av grunderna för assistansreformen, nämligen att själv vara arbetsgivare och därmed ta största möjliga ansvar för sitt liv och sin assistanssituation, riskerar att skjutas i sank om förslaget går igenom vid riksdagsbehandlingen, säger DHR:s förbundsordförande Maria Johansson.
Även Unga Rörelsehindrade slåss mot regeringens planer, men hittills utan resultat.
– Det är tydligt att Socialutskottet trots uppvaktningar, brev och skrivelser inte har brytt sig om våra invändningar, säger Emelie Felderman, språkrör Unga Rörelsehindrade.
Problemet är att assistansberättigade som anställer assistenter i eget företag inte får möjlighet att spara assistansersättning över redovisningsperioderna.
– Vi kommer inte längre att kunna ta ett fullt arbetsgivaransvar vilket är mycket allvarligt, menar både Maria Johansson och Emelie Felderman.
Retroaktivt verkande löneavtal, uppsägnings- och rehabiliteringskostnader för assistenterna, avancerade handledningskostnader eller dyrare personalutbildningar är exempel på utgifter som en egen arbetsgivare inte längre kommer kunna finansiera, enligt DHR och Unga rörelsehindrade.
Det blir också mycket svårare att genomföra resor både privat och i arbetet.
Tidigare i veckan rapporterade vi även om att assistansföretaget Särnmark protesterar mot begränsningarna när det gäller att driva assistansen i eget företag.