Din fråga får svar på Idétorget

Till Idétorget i Stockholm kan alla som är intresserade av datorbaserat stöd komma för att få inspiration. Tre dagar i veckan står dörrarna öppna och ett rutinerat gäng logopeder, specialpedagoger och arbetsterapeuter tar emot.

– Här finns något för alla, oavsett funk­tionsnedsättning. Vi har tips för alla, allt från läs- och skrivprogram för barn med dyslexi till trycka-händaprogram för barn med grava utvecklingsstörningar och mycket sparsam kommunikation, berättar Helena Hörkeby, logoped.

Kreativa lösningar
Oftast kommer man hit som förälder, personlig assistent eller personal på habilitering, förskola, skola, daglig verksamhet eller boende. Personalen på Idétorget hjälper till att hitta kreativa lösningar för varje specifik situation eller behov.
– Bildverkstan är mycket populär. Här kan man testa att göra symbol- och bildscheman eller enklare kommunikationskartor. Det går bra att göra upp till 30 bilder hos oss, om man sen behöver fler bilder bör man ha programmet hemma. Vi har en mängd olika programvaror så det är ett bra sätt att känna sig fram till vilka som passar bäst för den specifika situationen, säger Helena.

Verktygsprogram och spel
På Idétorget finns även kunskap om en hel del bra gratisprogram att ladda ned från Internet. Louise Plyme, specialpedagog, testar det för dagen nyupptäckta gra­tisspelet TuxRacer, som hon spelar med kontaktstyrning.
– Det finns en hel del gratisprogram som man kan ladda ned hemma eller spela direkt på nätet. Papunet och helpkidzlearn.com är några favoriter. Vi har enklare lathundar vid varje datorstation så att man själv kan sitta och titta eller prova olika program. Man kan även prova några enklare alternativa styrsätt som till exempel pekskärm, kontakter eller rullmus, själva utprovningen av dessa görs dock av hjälpmedelcentralen, berättar Louise.
Under hösten kommer Idétorget även att öppna en spelhörna, där man kan få tips om anpassat spelande med de populäraste spelen som Nintendo Wii och Playstation med mera.
– Vi får många frågor om spel och anpassningar så det ska bli jätteroligt att även få hjälpa till med detta, säger Louise.

Besökare från hela landet
Till Idétorget kommer besökare från hela landet. Ofta passar man på i samband med att man besöker angränsande verksamheter inom Handikapp och Habi­li­te­ring, och förra terminen kom nästan 500 besökare.
– I våras startade vi en blogg där vi lägger ut tips varje vecka. Vi ska under hösten även börja spela in enkla instruktionsfilmer till våra mest efterfrågade program som till exempel In Print. Dessa kommer man också kunna ta del av på vår hemsida, berättar Louise.
En försöksverksamhet med kurser för föräldrar, assistenter, habiliteringscenter och skolor kommer också att påbörjas under hösten. Datorvanor skiftar mycket och Idétorget vill vara ett bra stöd i detta för alla personer runt den som har funktionsnedsättningen.
– Det behöver inte vara komplicerat. Man kan komma långt med standardprogram, exempelvis Powerpoint, och vi kommer därför att börja med att hålla kurser i detta, berättar Louise.

Kvällsöppet på torsdagar
På torsdagar har Idétorget kvällsöppet och då brukar det komma många föräldrar direkt från jobbet. Första gången brukar föräldrarna eller personalen komma själva och bilda sig en uppfattning om vad som skulle kunna passa. Andra gången kanske barnet följer med och testar.
– Vi skulle gärna se att fler yrkesverksamma och anhöriga till dem med grava funktionsnedsättningar hittar hit. Om man hittar precis rätt när det gäller styrsätt så kan det öppna upp för dem med de allra svåraste funktionsnedsättningarna och möjliggöra avancerad kommunikation med omvärlden. Där är datorn verkligen en revolution. När man fått inspiration hos oss sker utprovningen på Hjälpmedelscentralen ihop med förskrivare från habiliteringen. Därefter kan man komma tillbaka till Idétorget och få hjälp med hur man till exempel anpassar en kontaktbox eller hittar roliga spel att använda till sitt styrsätt, säger Helena.

Första besökaren
Mona Bergström, förskollärare från Sol­strålens träningsklass på Skvad­ronskolan i Sundbyberg är eftermiddagens första besökare.
– Jag kommer hit för att hitta fler idéer på hur vi kan använda datorn som hjälpmedel för våra barn. Här verkar det finnas en massa matnyttigt som vi kan använda. Vi brukar åka hit till Rosenlund med barnen och besöka händelserikena Korallen och Lagunen då och då, så i fortsättningen kommer vi säkert även att gå upp hit till Idétorget när vi ändå är här, säger Mona. +