Djur och natur en framtidsbransch för daglig verksamhet
Djurskötsel och andra lantbruksjobb är en framtidsbransch inom vård och omsorg, anser lantbrukarnas organisation LRF.
På företaget Mossegården söder om Kalmar erbjuds daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättningar och nu kan verksamheten få många efterföljare.
Just nu är ”Grön omsorg” en aktuell fråga i Halland, där LRF aktivt arbetar för lantbrukare och andra landsbygdsföretag ska hjälpa till att driva daglig verksamhet som insats enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Intresset är stort både hos kommuner och landsbygdsföretagare i Halland, enligt en kartläggning som LRF genomfört.
– Samtliga som vi har intervjuat är mycket positiva till konceptet, säger Lisa Persdotter på LRF konsult, till Sveriges Radio.
Tanken är att personer med funktionsnedsättningar ska få bra och utvecklade sysselsättning genom att jobba med djur och natur. Men det handlar också om att lantbruken ska få nya möjligheter att utvecklas.
I Norge är ”Grön omsorg” redan ett etablerat begrepp eftersom 130 norska kommuner redan jobbar efter konceptet. Men det kräver en hel del av företagarna. Inte bara en vårdutbildning utan även affärsmässighet och möjlighet att sälja in idén hos kommunen.
De första stegen har i alla fall tagits. Nyligen informerade LRF intresserade företagare i Falkenbergs kommun.
De fick bland annat möta pionjären Nina Nätbring, som varit entreprenör inom Grön omsorg sedan 1999. Hon drog igång omsorgsverksamheten i samband med att ett dagcenter i Kalmar lades ned. Idag köper Kalmar kommun hennes tjänster på totalentreprenad.