”Domen om sondmatning kan ge ett mycket bättre liv”

Publicerat av
Redaktionen
Dela

– Jag tror att domen idag går vår väg, och då blir det ett helt annat liv för de som förlorat assistans på grund av sondmatning.
Maria Persdotter, ordförande för RBU, var hoppfull när hon i morse medverkade i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Domen är jätteviktig för den berör ett stort antal barn, unga och vuxna som hittills antingen har haft assistans och förlorat den, på grund att man behöver sondmat, eller fått avslag på ansökan, eller som inte ens har sökt för att de vet att det inte är någon idé, sa Maria Persdotter när hon intervjuades några timmar före domens offentliggörande.

– Barn som har sväljsvårigheter, på grund av exempelvis en cp-skada, äter genom knapp på magen. Det är mat som mat. Att säga att det är sjukvård… Barn som behöver sondmat är inte sjuka, det här är deras friska tillstånd, de har en funktionsnedsättning.

– Det är naturligtvis en rättighet att få i sig mat, hur man än äter. Idag bedömer man det som sjukvård och då är det inte assistansgrundande. Och då är det oklart hur man ska lösa det. När Försäkringskassan har hanterat detta har det varit oklart – när man avslår assistans för dem är det ingen som vet vad som händer sedan.

– Jag sätter stort hopp till domen som kommer idag. Går det vår väg, som jag tror att det gör, blir det ett annat liv, sa Maria Persdotter.

Här väntas Högsta Förvaltningsdomstolen dom publiceras idag klockan 10.

Artikeln publicerades 2018-04-13