Dorota och Piotr fick Hjultorget att stanna

Publicerat av
Valter Bengtsson
Dela

Trefaldiga världsmästarparet Dorota Jerowska och Piotr Iwanicki från Polen fick besökare och utställare att lämna stånd och samtal när de intog dansscenen på Hjultorget.
– Vi vill sprida den här disciplinen världen över. Alla kan dansa, säger Dorota.

Föräldrakraft träffar Dorota Jerowska och Piotr Iwanicki kort efter ett av deras tre framträdanden under den andra dagen på hjälpmedelsmässan Hjultorget och får höra en historia som nyss börjat, redan hyser fantastiska inslag och lär pågå många år. 

När Piotrs rullstol behövde servas för sju-åtta år sedan började en karriär som redan rymmer tre VM-medaljer av ädlaste valör. Som många andra unga män och kvinnor sökte Piotr efter en idrott att utvecklas med.
– Jag testade basket, tennis, maraton och simning. När jag tvingades lämna min rullstol på service tipsade mig en vänlig kvinna om en rullstolsdansskola.

Annons

Piotr mötte sin första partner och de dansade i två år, tills tränaren ville testa en ny kombination. Vid Piotrs sida ställde han Dorota. – Tränaren ville testa oss, han tyckte att våra dansstilar och vårt utseende passade för varandra, säger Dorota.
Ett mästerligt drag, skulle det visa sig.
Sedan den dagen har inga andra par stått högst på prispallen när VM avgjorts vart annat år.

Men medaljer i all ära. Dorotas och Piotrs mål är framför allt att kunna leva av dansen. Att bli professionella.
I dagsläget är de ekonomiska förutsättninarna att leva av dansen högst begränsade. Förutom att Panther förser Piotr med rullstol lyser sponsorer med sin frånvaro. Och parets chans att komma ut och resa begränsar sig ännu till inbjudningar av det slag som gav dem chansen att visa upp sig i Älvsjömässan i september, samt till internationella tävlingar.
–Vi ska kunna leva av det här, det är vårt mål och vad vi kämpar för, säger Dorota beslutsamt och full av tillförsikt.

Det är frestande, och lätt, att tro att de kommer att lyckas. Disciplinen kunde knappast ha fått mer lämpade ambassadörer än paret Jerowska/Iwanicki. På närmast klanderfri engelska, och med en utstrålning som följer dem även utanför dansgolvet, torde de ha alla chanser att ge uppmärksamhet åt rullstolsdans.
Chanserna att lyckas blir inte mindre av att de är disciplinerade, att de underkastar sig sträng och regelbunden träning samt, inte minst, att de älskar vad de håller på med. Det senare kunde ingen som såg dem på Hjultorget tvivla på.

Annons

FAKTA / RULLSTOLSDANS
Rullstolsdans förekommer i många olika
skepnader på skilda platser runt vår jord. Enklast kan begreppet
rullstolsdans beskrivas som en dans där någon eller några deltagare
använder rullstolen som hjälpmedel eller idrottsredskap. Vanligast i
Sverige är rullstolsdans som sällskapsdans vid olika tillställningar av
privat eller offentlig karaktär. Man bjuder upp och river av en bugg,
hambo eller vals i pardans eller kanske en disco, hiphop, rock´n roll
eller salsa. Detta är rullstolsdans – oavsett hur danskunning eller
erfaren dansarna är när det kommer till steg och turer!

Källa: Handikappidrottsförbundet.
Rullstolsdans, av den typ som Dorota och Piotr utövar där ena partnern sitter i rullstol, började i Nederländerna för närmare 30 år sedan. Idag är den spridd världen över.
– Det är en ung disciplin, men alla kontinenter har par, tror jag. Men det finns några förbund i Östeuropa som går i bräschen, bland annat det polska, säger Dorota.

Föräldrakraft vänder sig till föräldrar, barn och ungdomar. Vad är ert råd till dem som känner att det här verkar intressant?
– Att alla kan dansa. Om du inte hittar en partner kan du dansa med din mamma eller pappa, eller med en funktionshindrad kompis, säger Dorota.

Annons

Det där med att alla kan dansa kan kännas något svårt att ta till sig. Allra helst efter att ha sett Dorota och Piotr ta en svängom på Hjultorget. Det är ingen barnlek de sysslar med.
Piotr har servat sin rullstol många gånger sedan den där dagen när han blev tipsad om rullstolsdans och fann en sport att utvecklas med. Nu är det han som utvecklar sporten. Tillsammans med Dorota.

Här kan du läsa mycket om rullstolsdans:
www.handikappidrott.se/rullstolsdans
www.wdance.com

Annons

Artikeln publicerades 2007-09-10

Publicerat av
Valter Bengtsson
Nyckelord: idrott