Drömmer om elhockeystolar

85 000 kronor – så myc­ket kostar en elhockeystol. Hjälpmedlet som gör att Johnie Hjelm och hans lagkamrater har möjlighet att spela elhockey är inte en liten investering. Att det inte finns något stöd från kommun och landsting via hjälpmedelscentraler gör det inte enklare.

Men den eldrivna kälken har gett Johnie mer än bara en fritidsaktivitet, den har gjort honom mycket friskare.

Har spelat i sju år

Johnie, idag 18 år gammal, har spelat elhockey i sju år. Han är en rutinerad spelare, som när han inte sysslar med elhockey, går på IT-gymnasiet i Stockholm och driver ett eget webbdesignföretag.

– Jag har gjort en hel del bloggar men även  layout till flyers. Sen driver jag skolans webb, berättar Johnie.

Bredvid oss sitter en stolt pappa, vars son både är aktiv i arbetslivet och idrottsvärlden, redan vid 18 års ålder.
Johnie spelar elhockey i IFAH Stockholm, en av få elhockeyklubbar i Sverige. Sporten liknar innebandy, men kallas ändå elhockey. Spelarna sitter i speciella eldrivna elhockeystolar som styrs med hjälp av en joystick. Inga tacklingar tillåts.

Sporten är fortfarande liten och man har som mål att i framtiden få in elhoc­keyn inom Svenska handikappidrottsförbundet. IFAH Stockholm har ändå ganska många medlemmar, 25 spelare kan de stoltsera med idag.

– Vi har lyckats köpa in tio stolar. Pengarna samlar vi in genom att skaffa sponsorer och söka fondpengar. Sen är det hela tiden mycket service som behövs på stolarna och vi har nog använt så mycket pengar till service att det skulle räckt till att köpa in en ny stol, berättar pappa Reinier Hjelm.

Fick chansen att prova på

När Johnie började spela elhockey ville han hitta en idrott som han skulle kunna utöva och som skulle passa honom. Han tränade styrketräning på Puffa träningscenter i Stockholm och fick en dag prova på elhockey.

– Det sa klick på en gång, säger Johnie.

Sen dess har han spelat i IFAH och har förutom en bra fritid, fått en starkare kropp.

– Läkarna säger att jag har fått starkare muskler och att jag inte försämrats. I vissa fall har mitt tillstånd till och med förbättrats. Styrkan i nacken har till exempel blivit bättre, berättar Johnie.

För många ungdomar kan alltså möjligheten att få spela elhockey inte bara vara en kul fritidsaktivitet, utan bra träning.

– I Norge och Danmark har man kommit mycket längre och när man började spela elhockey i Norge var det inga problem med att få en elhockeystol som förskrivet hjälpmedel, berättar Reinier.

– I Sverige är det jättesvårt att få fritidshjälpmedel förskrivet. Men på många ställen kan man få cyklar förskrivna. Vi som spelar elhockey kan inte använda anpassade cyklar, så för oss finns det inga fritidshjälpmedel att få. Tänk om man kunde få en elhockeystol istället, då skulle man till exempel kunna vara med på idrottslektionerna i skolan på bättre villkor, säger Johnie.

Berättar om träningen

De aktiva föräldrarna som har varit med och skött elhockeyföreningarna, har många gånger varit ute på habiliteringar och berättat om träningen.

– Intresset från habiliteringar är jättestort och även läkare tycker att det är fantastiskt. Men det är pengarna som bromsar, ingen har fått en elhockeystol förskriven i Sverige, berättar Reinier.

Johnie berättar att han tycker att fler barn och ungdomar borde försöka satsa lite mer. Hans tips till ungdomar som vill skaffa sig en bättre fritid är att våga kasta sig ut.

– Man måste testa allt, tills man hittar något som passar. Sen är det många som är rädda för att komma ut, kanske för att man känner sig annorlunda och blir socialt rädd. Men vågar man, så lär man känna nya människor och får social kompetens på köpet. Jag har ju alltid gått i den ”vanliga” skolan, så jag har inte varit rädd för att testa nya grejer, säger Johnie.