Eliasson lämnar, men först ska stärkt assistans baxas igenom

Publicerat av
Valter Bengtsson
Dela

Bengt Eliasson hoppar av. Inför nästa val har han bestämt sig för att inte ställa upp till omval till riksdagen. Han vill avsluta sina 8 år i riksdagen med att baxa igenom förslagen i nya utredningen Stärkt rätt till personlig assistans.

Varför vill du inte fortsätta i riksdagen?

– Det har blivit väldigt många år i politiken och allting har en ände. Jag skulle gärna vilja göra något mer, bidra på något annat sätt, de sista åren i arbetslivet.

– Att få förmånen att vara riksdagsledamot är ett av de finaste sakerna man kan göra men det är slitsamt också. Jag fortsätter kämpa ända in i kaklet och kommer inte sluta nu. Och det har inget överhuvudtaget med att göra de slitningar vi har inom mitt parti.

Här hittar du fler artiklar med och om Bengt Eliasson.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag kommer efter september nästa år söka jobb och uppdrag. Gärna där jag kan fortsätta driva mina frågor.

Hur kommer det nu att gå med funktionshinderpolitiken?

– Ha ha, det det kommer säkert bli bra. Där kommer finnas många som bär facklan vidare.

Varför blev du engagerad i funktionshinderpolitik?

– Jag har alltid varit socialliberalt engagerad. Jag, som har en röst, vill ge den vidare till de vars röst inte är lika bullrig som min. När jag ser rättigheterna kränks eller sätts ur spel reagerar hela jag.

Bengt Eliasson. Foto: Linnea Bengtsson

Vilka milstolpar minns du inom funktionshinderpolitiken?

– Oj, svår fråga. När jag träffar en familj, eller en människa, som jag haft betydelse för. Det är det allra största. Men politiskt är kanske när LSS blev den viktigaste politiska frågan, för en dag i slutet på förra valrörelsen. När samtliga partiledare stod i TV och lovade bättring.

– Fredrik Malmbergs utredning Stärkt rätt till personlig assistans som kom förra veckan är en annan sak som kommer betyda oerhört mycket, om vi lyckas baxa igenom den. Merkostnadsersättningen är en viktig sak som hamnade lite i skymundan.

Dina viktigaste framgångar?

– Att LSS blev en viktig del i januariöverenskommelsen. Att funkisfrågor är en viktig del i det politiska samtalet.

Och besvikelser?

– Att vi inte nått längre, och att det inte går fortare. Jag känner stor besvikelse över att raset har fått gå så långt.

Vad tror du händer med bilstöd, assistans och andra funktionsrättsfrågor du drivit?

– Jag hoppas kunna driva en del av dem i hamn, och att jobbet lever vidare, och att det kan bli ett återupprättande för de som är beroende av alla olika delar.

– Det handlar om mänskliga rättigheter. Sverige sviker en del av sin befolkning varje dag man tummar och bortser från de rättigheterna.

Något speciellt du vill få gjort innan du lämnar riksdagen?

– Jag vill se till att Stärkt rätt till personlig assistans blir verklighet, och att utredningen om huvudmannaskapet blir riktigt bra.

Artikeln publicerades 2021-06-02

Se kommentarer

  • Jag hoppas inte förlusten av denne man i Riksdagen blir kännbar för alla som är beroende av LSS. Liberalerna har inte kvar så många Socialliberaler . Vilket kostat det partiet 10 % i väljarstöd Jag hoppas de åker ur riksdagen nästa år så att de kan göra sig av med högerspöket och återuppstå som ett äkta Socialliberalt parti.

Publicerat av
Valter Bengtsson
Nyckelord: Bengt Eliasson