En hemlighet känd av många
När Veronica Svensk var i 16-årsåldern hade hon sin första sexuella kontakt med dåvarande pojkvännen. Hon beskriver sig själv som ung och okunnig och att hon helt enkelt inte tänkte på att be assistenten gå ut ur rummet – innan hon och hennes pojkvän började ha samlag.
– Jag missade den detaljen, skrattar hon. Det var inte förrän min assistent ett tag efter berättade att hon känt sig obekväm, som jag insåg hur konstigt det hade blivit. Hon visste ju inte hur hon skulle bete sig och stannade kvar i rummet, berättar Veronica Svensk.
Ett av många exempel
Det är bara ett exempel av många på hur fel det kan bli när man som tonåring är nyfiken på kärleksrelationer, och samtidigt har assistenter att förhålla sig till dygnet runt.
Nu har Unga Rörelsehindrade dragit igång ett treårigt projekt som fokuserar på hur unga människor ska få möjlighet till kärlek och relationer – även när man har assistans. Veronica Svensk, som tidigare varit ordförande för Unga Rörelsehindrade, är anställd som projektledare.
– Det här är något som man knappt vågat titta på tidigare. Ämnet är viktigt, eftersom ofta varken brukare, föräldrar eller assistenter vet hur man ska förhålla sig till vissa saker. Många har frågat varför vår prioritet inte huvudsakligen är sex, men då brukar jag säga att du måste ju först skapa en kärleksrelation med någon innan du kan ha sex, säger Veronica Svensk.
Inom projektet kommer man hålla workshops i Stockholm och Göteborg under våren. Målet är en bok för unga.
– En handbok som ger tips och råd och beskriver hur man kan hantera sina assistenter. Det är okej att säga åt dem att gå ut när man vill pussas med sin pojk- eller flickvän. Men för en 14-åring är inte det alltid så lätt. Man är inte särskilt kaxig och om ingen berättat för en att man kan göra så, vågar man kanske inte, säger Veronica.
Plocka fram information
Det viktiga är alltså att plocka fram information och utbilda mentorer i hur man hanterar sina assistenter. Materialet kommer även delvis vända sig till assistenter.
För Veronica själv gick det ändå rätt bra att vara ung och ha assistans. Hon berättar att hennes föräldrar förstod att hon behövde vara tonåring som alla andra och sa till assistenterna att de skulle göra som hon ville.
– Det finns en fara i att föräldrar använder ungdomarnas assistenter till att hålla koll. Tonåringar i rullstol måste få göra samma misstag som alla andra för att utvecklas och lära sig hur livet fungerar. Jag hade säkert sju riktigt dåliga pojkvänner innan jag hittade rätt, skrattar Veronica.
– En assistent minns jag gjorde ett jättebra jobb. Det var en kille hon inte gillade att jag hängde med, så när jag träffade honom tog hon avstånd och ställde sig längre bort. Efteråt förklarade hon att hon inte ville bestämma över vem jag träffade, men att hon själv inte ville sammankopplas med den killen. På det sättet fick jag själv uppleva relationen till honom och upptäcka att han inte var bra för mig, berättar Veronica.
Idag är hon gift med John, en ”datornörd”, som hon träffade på ett seminarium för sju år sedan. Det klickade direkt och två år senare gifte de sig.
– Första gången vi var hemma tillsammans och skulle pussa på varandra, då visste jag hur jag ville ha det. Jag ville inte ha min assistent i samma rum. Så jag stängde in henne i ett annat rum, skrattar Veronica.
På ett varmt och hjärtligt sätt har hon hittat en balans för att stänga ute sina assistenter från sitt intima kärleksliv. Och det är något hon hoppas kunna få fram bra material kring, för att tipsa ungdomar hur de tar kontroll över den arbetsledarroll som de faktiskt får när de har assistenter.
– Vi kommer självklart även gå in på sex och beskriva olika situationer och hur man kan tänka. Det kan ju vara så i vissa fall att man behöver hjälp att positionera sig eller att trä på en kondom. Bara man är tydlig och kollar av med sina assistenter om de är bekväma med det, så tycker jag att det är något en assistent ska kunna hjälpa till med, säger Veronica.
Tveksam lagstiftning
Men hon berättar också att det finns stora oklarheter i lagstiftningen kring detta känsliga ämne.
– Jag hoppas kunna titta noggrannare på det under projekttiden. Nu talar jag alltså inte om hjälp under själva sexakten, utan hjälp att till exempel ligga rätt i sängen. Men visst finns det gråzoner och LSS-lagen och sexbrottslagen är två jämställda lagar, ingen står över den andra. Så vad lagen säger hoppas jag kunna reda ut tydligare under projekttiden, berättar Veronica.
Projektet vänder sig till unga i åldrarna 15 till 32 år. Veronica säger att allt ofta blir lite försenat när man har en funktionsnedsättning. Flytten hemifrån, kärlek och relationer är något man tar tag i lite senare än många andra ungdomar och därför vänder man sig till personer över 30 år också.